Splitsing bij gedeeltelijk ingekochte reizen

Verkoopt u reizen die u gedeeltelijk hebt ingekocht? Dan geldt de reisbureauregeling niet voor het deel dat u zelf hebt verzorgd. Voor uw btw-aangifte moet u deze diensten dan splitsen. Dat doet u als volgt. U scheidt:

  • het deel van de door uzelf aan de reiziger geleverde goederen en diensten
  • de reisdienst

Voor uw eigen goederen en diensten berekent u de marktwaarde. De marktwaarde is de prijs van de goederen of diensten, als u deze niet als onderdeel van een reispakket zou aanbieden. Kunt u de marktwaarde niet vaststellen? Splits dan de reissom op basis van de werkelijke kosten.

Voorbeeld

U biedt een reis aan voor € 3.000, inclusief btw. U verzorgt zelf het vervoer. Overnachtingen, eten, excursies en dergelijke, hebt u van andere ondernemers ingekocht voor € 1.800, inclusief btw. De kostprijs van uw vervoersdienst is € 400, exclusief btw (geen marktwaarde bekend). Van de ontvangen reissom ontvangt u dan voor uw vervoer: 400/2.200 x € 3.000 = € 545 (afgerond), inclusief btw. Voor uw reisdienst hebt u dan € 2.455, inclusief btw ontvangen (€ 3.000 -/- € 545). Uw winstmarge op de reisdienst is € 655 (€ 2.455 -/- € 1.800).

Als u soortgelijke vervoersdiensten ook wel zelfstandig aanbiedt en daar bijvoorbeeld € 600 (marktwaarde) voor berekent, dan moet u van de marktwaarde uitgaan. De prijs die u voor de reisdienst ontvangt is dan € 2.400. De winstmarge wordt dan € 600 (€ 2.400 -/- € 1.800).

Wat dit betekent voor uw btw-aangifte leest u bij Aangifte doen bij reisdiensten.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.