Bijzondere regelingen met afwijkende regels voor de berekening van btw

In sommige gevallen gelden bijzondere btw-regels. Bijvoorbeeld omdat de btw wordt berekend over de winstmarge, of omdat er sprake is van verlegging van btw. Hieronder vindt u een overzicht van bijzondere regelingen binnen de btw.

Margeregeling: btw niet berekenen over omzet, maar over winstmarge

Handelt u in gebruikte goederen die u zonder btw hebt ingekocht, of kunst, antiek of verzamelvoorwerpen? Dan is mogelijk de margeregeling van toepassing.

Lees verder over...

Reisbureauregeling voor de btw

Bent u ondernemer in de reisbranche? Dan vallen uw diensten mogelijk onder de reisbureauregeling.

Lees verder over...

Vouchers, zegels en waardebonnen

Verkoopt u vouchers, zegels of cadeau- of waardebonnen of kunnen deze bij u worden ingewisseld? Dan gelden daarvoor bijzondere btw-regelingen.

Lees verder over...

Zie ook

  • Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw. Als u handelt in beleggingsgoud, mag u meestal geen btw als voorbelasting aftrekken. U kunt er ook voor kiezen om wel btw te betalen. Lees verder over Beleggingsgoud.

  • Een buitenlandse ondernemer kan zelf aan zijn administratieve verplichtingen voor de Nederlandse btw voldoen. Maar de ondernemer mag dit ook overlaten aan een fiscaal vertegenwoordiger. In een aantal situaties is het zelfs verplicht. Lees verder over Fiscaal vertegenwoordiger.

  • Levert u voornamelijk goederen of diensten aan particulieren? Dan berekent u de btw in uw aangifte op basis van uw kas- en bankadministratie. Lees verder over het Kasstelsel.

  • U kunt kiezen voor een vrijstelling voor de btw als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. Lees verder over de Kleineondernemersregeling.

  • Rijdt u in een auto van de zaak en gebruikt u deze ook privé? Of maakt uw personeel privé gebruik van een auto van de zaak? Dan moet u voor dat privégebruik btw betalen. Lees verder over Btw en de auto.

  • In een aantal gevallen betaalt niet u als leverancier de btw, maar de ondernemer aan wie u diensten of goederen levert. U 'verlegt' de btw dan naar deze ondernemer. Lees verder over de Verleggingsregeling.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.