Btw aftrekken en drempelbedrag giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen

De btw die u betaalt over uitgaven voor giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen, is niet altijd aftrekbaar. Er geldt een drempelbedrag van € 227 (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar. Zijn uw jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan mag u de btw hierover aftrekken.

Hoe bepaalt u de uitgaven per medewerker?

Giften en relatiegeschenken zijn meestal persoonsgebonden. Personeelsvoorzieningen kunnen voor meerdere medewerkers bestemd zijn, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfitnessruimte.

De persoonsgebonden uitgaven, rekent u toe aan de desbetreffende personen. Uitgaven die u doet voor een groep medewerkers, deelt u door het aantal personen dat van de voorziening gebruik maakt of gebruik kan maken. U kunt nu per medewerker vaststellen of u het drempelbedrag hebt overschreden. Voor de gevallen waarin dat zo is, kunt u de btw over de uitgaven niet als voorbelasting aftrekken.

Voorbeeld

U geeft al uw personeel een kerstpakket van € 75 exclusief btw. Voor de helft van uw personeel hebt u bovendien een uitje verzorgd: kosten € 400 exclusief btw per persoon. Aan 1 werknemer hebt u een jubileumhorloge van € 150 exclusief btw cadeau gegeven. Hierbij geldt dan het volgende:

  • U mag de btw aftrekken van het kerstpakket dat u geeft aan personeel waarvoor u geen uitje hebt verzorgd.
  • U mag de btw van het jubileumhorloge aftrekken, als u voor dit personeelslid geen uitje hebt verzorgd.
    De kosten (€ 225) blijven dan onder het drempelbedrag van € 227.
  • U mag geen btw aftrekken van de kosten van het uitje.

Contante betaling en afschrijvingen

U telt alleen de uitgaven mee waarover u btw hebt betaald. Contante betalingen zoals een 13e maand of winstdeling tellen niet mee. Schrijft u af op uw personeelsvoorzieningen? Dan baseert u de uitgaven per jaar op een redelijke afschrijving. De afschrijving doet u op dezelfde manier als bij de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Eigen bijdrage

Ontvangt u van uw werknemers of relaties een eigen bijdrage voor de voorzieningen of de relatiegeschenken? Dan trekt u deze eigen bijdrage (exclusief btw), af van de uitgaven. Als de uitgaven op die manier onder het BUA drempelbedrag komen, mag u de btw over de uitgaven aftrekken.

Let op!

Tot 1 januari 2024 kunt u deze eigen bijdrage (exclusief btw) aftrekken van de uitgaven. Als de uitgaven op die manier onder het BUA drempelbedrag komen, mag u de btw over de uitgaven toch aftrekken. In het Besluit omzetbelasting. Berekeningswijze voor het BUA drempelbedrag is bepaald dat dit vanaf 1 januari 2024 niet meer mag. Vanaf die datum mag u, bij de berekening of het BUA drempelbedrag wordt overschreden, de eigen bijdrage niet meer aftrekken van de uitgaven. Het totaal van de uitgaven moet dan worden getoetst aan het drempelbedrag.

Btw terugbetalen

Hebt u btw afgetrokken voor uitgaven die boven het drempelbedrag liggen? Dan moet u deze btw terugbetalen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.