Btw aftrekken bij bedrijfskantine door een cateraar

Als u voor uw bedrijfskantine een cateraar inschakelt, kan dat op 2 manieren:

  • De cateraar beheert de kantine voor u.
  • De cateraar exploiteert de kantine.

De cateraar beheert uw kantine

In deze situatie beheert de cateraar de kantine en bent u degene die de bedrijfskantine exploiteert. Het cateringbedrijf koopt op uw naam eten en drinken in en draagt de omzet aan u af. Over de omzet betaalt u btw aan ons. Btw over eten en drinken en andere kosten zoals inventaris en elektriciteit, kunt u aftrekken. De cateraar brengt u btw in rekening voor het beheer. Ook die btw kunt u aftrekken.

Personeelskosten met of zonder btw?

De cateraar brengt u daarnaast personeelskosten in rekening. Als de cateraar vast personeel inzet zonder daarover een winstmarge te berekenen, hoeft de cateraar geen btw in rekening te brengen. Een cateraar die gebruikmaakt van uitzendkrachten, moet over die kosten btw aan u in rekening brengen.

Let op!

Uw personeel betaalt vaak een lager bedrag voor eten en drinken dan de gemaakte kosten. Door het voordeel dat u daardoor geeft aan uw personeel, kunt u de btw beperkt aftrekken. Kijk hiervoor bij 'Eten en drinken voor uw personeel: aftrek voorbelasting berekenen'.

De cateraar exploiteert uw kantine

In deze situatie verkoopt de cateraar het eten en drinken voor eigen rekening en risico aan uw personeel. U kunt de btw over de kantine en inventaris aftrekken in uw btw-aangifte, ook als u de kantine gratis ter beschikking stelt. Het cateringbedrijf doet dan btw-aangifte over de kantine-omzet en trekt de btw af over de inkoop. Als de cateraar vast personeel inzet zonder daarover een winstmarge aan u te berekenen, hoeft de cateraar geen btw in rekening te brengen. Maakt de cateraar gebruik van uitzendkrachten? Dan moet de cateraar over die kosten btw aan u in rekening brengen.

Te lage prijs

Bent u cateraar en beheert u een bedrijfskantine? En zijn uw ontvangsten minder dan 125% van de inkoopkosten van het eten en drinken? Dan is sprake van bevoordeling van het personeel. U moet dan 9% btw betalen over het verschil tussen 125% van de inkoopprijs en uw ontvangsten. U geeft dit bedrag aan in uw btw-aangifte.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.