Btw berekenen

Let op!

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

Als u in Nederland goederen of diensten levert, hoeft u niet altijd btw te berekenen. Bijvoorbeeld als u te maken krijgt met een vrijstelling of verleggingsregeling. Dit moet wel duidelijk blijken uit de factuur. Als u btw moet berekenen dan zijn er 3 verschillende btw-tarieven mogelijk. Welk btw-tarief u moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten dat u levert.

Waarover berekent u btw?

U berekent btw over het totaalbedrag dat u voor een levering of dienst in rekening brengt aan uw klant.

Vaak is het bedrag voor een levering of dienst opgebouwd uit verschillende onderdelen: de prijs van de geleverde goederen of diensten en de bijkomende kosten. U telt de btw op bij het bedrag dat u rekent. Uw verkoopprijs is dan inclusief btw.

Bij intracommunautaire verwervingen vanuit een ander EU-land naar Nederland vanuit ander EU-land

Hebt u een intracommunautaire verwerving gedaan vanuit een ander EU-land naar Nederland? Dan berekent u de btw over het bedrag dat de leverancier aan u in rekening brengt. Als dit bedrag niet in euro’s is vermeld, moet u het bedrag naar euro’s omrekenen.

Voor het omrekenen kunt u kiezen uit 2 soorten koersen:

  • De laatst genoteerde verkoopkoers op het tijdstip waarop de btw verschuldigd is.
  • De wisselkoers die, op het tijdstip waarop de btw verschuldigd is, door de Europese Centrale Bank als laatste bekend is gemaakt. Die koersen vindt u op ecb.europa.eu.

Bij import naar Nederland vanuit een niet-EU-land

Importeert u goederen naar Nederland vanuit een niet-EU-land? Dan berekent de Douane de btw over de zogenoemde douanewaarde. Als de factuur in vreemde valuta is, dan moet u deze voor de aangifte ten invoer bij de Douane omrekenen naar euro's. Gebruik hiervoor het hulpmiddel Wisselkoers zoeken.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.