Btw-tarieven
In Nederland zijn er 3 btw-tarieven:
- 0%-tarief
- 9%-tarief
- 21%-tarief
0%-tarief
U hanteert het 0%-tarief als u bijvoorbeeld goederen levert vanuit Nederland naar het buitenland of opslaat in een douane-entrepot. U brengt dan geen btw in rekening. Op de factuur vermeldt u 0% btw.
Goederen waarvoor het 0%-tarief geldt:
- goederen die nog niet zijn ingevoerd
- goederen die u levert aan het buitenland
Lees meer hierover bij Intracommunautaire leveringen vanuit Nederland naar andere EU-landen en Uitvoeren vanuit Nederland naar niet EU-landen. - goederen die u levert aan of in een btw-entrepot
- de levering van schepen en vliegtuigen
- de bevoorrading van schepen en vliegtuigen
- visvangst
- accijnsgoederen
Bij een groot aantal van deze goederenleveringen vallen ook de diensten die daarbij horen onder het 0%-tarief, zoals diensten voor het internationale goederenvervoer of diensten die worden verricht ten aanzien van goederen die worden uitgevoerd naar niet-EU-landen. Lees meer hierover bij Diensten met 0% btw.
Met de toepassing van het 0%-tarief houdt u recht op btw-aftrek.
9%-tarief
Het 9%-tarief is het verlaagde btw-tarief. Dit tarief is voornamelijk van toepassing op basisproducten en -diensten, zoals eten en drinken, geneesmiddelen, (digitale) boeken, dagbladen en tijdschriften, het knippen van haren door de kapper en het repareren van een fiets.
Een uitgebreid overzicht van goederen en diensten waarvoor het 9%-tarief geldt, vindt u bij de informatie voor binnenlandse ondernemers bij Tarieven en vrijstellingen.
21%-tarief
Het 21%-tarief is het algemene tarief. Dit is in beginsel het btw-tarief die u in rekening moet brengen over de levering van goederen en diensten in Nederland. Dit is anders indien een vrijstelling, de verleggingsregeling, het 0%-tarief of het 9%-tarief van toepassing is op de prestatie die u verricht.