Btw-tarieven

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

In Nederland zijn er 3 btw-tarieven:

  • 0%-tarief
  • 9%-tarief
  • 21%-tarief (sinds 1 oktober 2012)

0%-tarief

Het 0%-tarief geldt voor (buitenlandse) ondernemers die vanuit Nederland zaken doen met het buitenland. Meestal gaat het daarbij om de levering van goederen vanuit Nederland naar een ander EU-land. Maar ook voor sommige diensten die in Nederland worden verricht, geldt het 0%-tarief. Het gaat daarbij om diensten die te maken hebben met grensoverschrijdende transacties, zoals diensten voor het internationale goederenvervoer of werkzaamheden aan goederen die worden geëxporteerd naar niet-EU-landen. Ook op internationaal personenvervoer is het 0%-tarief van toepassing. Lees meer over de toepassing van het 0%-tarief bij Exporteren vanuit Nederland naar andere EU-landen: intracommunautaire levering en Exporteren vanuit Nederland naar niet EU-landen. De toepassing van het 0%-tarief betekent dat u wel recht houdt op btw-aftrek.

9%-tarief

Het 9%-tarief noemen we ook wel laag tarief. Dit tarief is van toepassing op veel gangbare producten of diensten, zoals eten en drinken, agrarische producten en diensten, geneesmiddelen, boeken, dagbladen en tijdschriften.

Een uitgebreid overzicht van goederen en diensten waarvoor het 9%-tarief geldt, vindt u bij de informatie voor binnenlandse ondernemers bij Tarieven en vrijstellingen.

21%-tarief (sinds 1 oktober 2012)

Het 21%-tarief noemen we ook wel hoog of algemeen tarief. Is er geen sprake van vrijstelling, de verleggingsregeling, het 0%-tarief of het 9%-tarief? Dan berekent u 21% btw.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.