Btw-tarieven

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

In Nederland zijn er 3 btw-tarieven:

  • 0%-tarief
  • 9%-tarief
  • 21%-tarief

0%-tarief

Het 0%-tarief geldt voor (buitenlandse) ondernemers die vanuit Nederland zaken doen met het buitenland. Meestal gaat het daarbij om de levering van goederen vanuit Nederland naar een ander EU-land. Maar ook voor sommige diensten die in Nederland worden verricht, geldt het 0%-tarief. Het gaat daarbij om diensten die te maken hebben met grensoverschrijdende transacties, zoals diensten voor het internationale goederenvervoer of werkzaamheden aan goederen die worden geĆ«xporteerd naar niet-EU-landen. Ook op internationaal personenvervoer is het 0%-tarief van toepassing. Lees meer over de toepassing van het 0%-tarief bij Leveren van goederen vanuit Nederland naar EU-landen en Uitvoeren van goederen vanuit Nederland naar niet EU-landen. De toepassing van het 0%-tarief betekent dat u wel recht houdt op btw-aftrek.

9%-tarief

Het 9%-tarief noemen we ook wel laag tarief. Dit tarief is van toepassing op veel gangbare producten of diensten, zoals eten en drinken, geneesmiddelen, (digitale) boeken, dagbladen en tijdschriften.

Een uitgebreid overzicht van goederen en diensten waarvoor het 9%-tarief geldt, vindt u bij de informatie voor binnenlandse ondernemers bij Tarieven en vrijstellingen.

21%-tarief

Het 21%-tarief noemen we ook wel hoog of algemeen tarief. Is er geen sprake van vrijstelling, de verleggingsregeling, het 0%-tarief of het 9%-tarief? Dan berekent u 21% btw.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.