Importeren vanuit EU-landen naar Nederland: intracommunautaire verwerving

Er is sprake van een intracommunautaire verwerving als u goederen koopt die vanuit een EU-land naar Nederland worden vervoerd en waarbij de leverancier een ondernemer is. De levering is in het andere EU-land belast met 0%. De aangekochte goederen zijn in Nederland belast met Nederlandse btw.

Intracommunautaire verwerving als u niet in Nederland bent gevestigd

Als u goederen in Nederland verwerft moet u zich bij de Nederlandse Belastingdienst registreren. U krijgt een Nederlands btw-identificatienummer. Dit nummer moet u opgeven aan uw leverancier. 

U verricht ook een intracommunautaire verwerving als u goederen van uw bedrijf in een ander EU-land overbrengt naar Nederland. Dit noemen we een overbrenging van eigen goederen.

Voorbeeld intracommunautaire verwerving

U koopt een partij schoenen in Frankrijk en laat deze vervoeren naar een opslagplaats in Nederland. U verricht dan in Nederland een intracommunautaire verwerving. Over de aankoopprijs van de schoenen betaalt u Nederlandse btw. Hetzelfde bedrag mag u als voorbelasting aftrekken.

U moet zich laten registreren bij de Nederlandse Belastingdienst en daar aangifte doen. U krijgt een Nederlands btw-identificatienummer. Dit moet u opgeven aan de Franse schoenenfabrikant. Hij brengt u dan 0% btw in rekening.

Voorbeeld overbrenging eigen goederen

U hebt een machinefabriek in Italië. In een Nederlands magazijn hebt u een voorraad reserveonderdelen opgeslagen. Als u de onderdelen van Italië naar Nederland overbrengt, is er sprake van:

  • een intracommunautaire levering van uw eigen goederen in Italië
  • een intracommunautaire verwerving van die goederen in Nederland
    Deze intracommunautaire verwerving van de goederen moet u in Nederland aangeven. De btw mag u als voorbelasting aftrekken.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.