Intracommunautaire verwervingen vanuit EU-landen naar Nederland

Let op!

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

Er is sprake van een intracommunautaire verwerving als u goederen koopt die vanuit een EU-land naar Nederland worden vervoerd en waarbij de leverancier een ondernemer is. De levering is in het andere EU-land belast tegen een btw-tarief van 0%. De aangekochte goederen zijn in Nederland belast met Nederlandse btw.

Intracommunautaire verwerving als u niet in Nederland bent gevestigd

Als u goederen in Nederland verwerft moet u zich bij de Nederlandse Belastingdienst registreren. U krijgt een Nederlands btw-identificatienummer. Dit nummer moet u opgeven aan uw leverancier.

U verricht ook een intracommunautaire verwerving als u goederen van uw bedrijf in een ander EU-land overbrengt naar Nederland. Dit noemen we een overbrenging van eigen goederen.

Voorbeeld intracommunautaire verwerving

U koopt een partij schoenen in Frankrijk en laat deze vervoeren naar een opslagplaats in Nederland. U verricht dan in Nederland een intracommunautaire verwerving. Over de aankoopprijs van de schoenen betaalt u Nederlandse btw. Hetzelfde bedrag mag u als voorbelasting aftrekken.

U moet zich laten registreren bij de Nederlandse Belastingdienst en daar aangifte doen. U krijgt een Nederlands btw-identificatienummer. Dit moet u opgeven aan de Franse schoenenfabrikant. De fabrikant brengt u dan 0% btw in rekening.

Voorbeeld overbrenging eigen goederen

U hebt een machinefabriek in Italië. In een Nederlands magazijn hebt u een voorraad reserveonderdelen opgeslagen. Als u de onderdelen van Italië naar Nederland overbrengt, is er sprake van:

  • een intracommunautaire levering van uw eigen goederen in Italië
  • een intracommunautaire verwerving van die goederen in Nederland
    Deze intracommunautaire verwerving van de goederen moet u in Nederland aangeven. De btw mag u als voorbelasting aftrekken.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.