Goederen verkopen aan klanten in Nederland

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

Verkoopt u goederen in Nederland aan ondernemers die in Nederland gevestigd zijn? U krijgt dan meestal niet te maken met btw. Dat komt omdat de btw wordt verlegd naar de koper van de goederen. Dit betekent dat uw klant de btw betaalt en niet u als leverancier. Deze verlegging van btw vindt plaats in 2 situaties:

  • Uw klant is een ondernemer die in Nederland is gevestigd, of in Nederland een vaste inrichting heeft.
  • Uw klant is een rechtspersoon, bijvoorbeeld een stichting of een bv die in Nederland is gevestigd en geen ondernemer is.

Als u te maken krijgt met verlegging van btw, dan vermeldt u geen btw op uw factuur. Vermeld op uw factuur 'btw verlegd' en het btw-identificatienummer van uw klant.

Voorbeeld

U neemt deel aan een computerbeurs in Nederland. Bij de verkoop van goederen aan particulieren, moet u voor die verkopen Nederlandse btw betalen. Bij verkoop van goederen aan Nederlandse ondernemers geldt de verleggingsregeling. Uw klant moet dan de btw betalen.

Leveren aan particulieren of buitenlandse ondernemers

Levert u in Nederland goederen aan particulieren of andere buitenlandse ondernemers? Dan brengt u btw in rekening. U doet in Nederland btw-aangifte. U moet zich ook laten registreren bij de Nederlandse Belastingdienst.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.