Overdrachtsbelasting (voor bedrijven)

Koopt u een bedrijfspand? Of neemt u een onderneming over? Dan betaalt u over de waarde van het pand 10,4% overdrachtsbelasting.

Dat geldt ook als u aandelen koopt in een nv of bv waarvan de bezittingen voor het grootste deel uit onroerende zaken bestaan. Soms gelden er vrijstellingen.

Koopt u voor uw wooncoƶperatie 1 of meerdere huizen van een woningcorporatie? Als u aan de voorwaarden voldoet, betaalt u over de waarde ervan 2% overdrachtsbelasting. Dit percentage geldt ook voor de gelijktijdig gekochte aanhorigheden, bijvoorbeeld een schuur, garage of tuin.

Onder voorwaarden vrijstelling bij een verkoopregulerend beding (VOV)

Wordt u eigenaar van een onroerende zaak van een particulier door een verkoopregulerend beding (VOV)? En was u bij de eerdere verkoop aan de particulier de verkoper of zijn rechtsvoorganger? Dan kunt u onder voorwaarden recht hebben op vrijstelling van overdrachtsbelasting voor deze aankoop. Bel de BelastingTelefoon op 0800 - 0543 als u wilt weten of u in aanmerking komt.

Deze vrijstelling geldt alleen als u juridisch eigenaar wordt van de onroerende zaak. U bent juridisch eigenaar als u een notariƫle akte hebt laten opmaken en de notaris deze heeft ingeschreven bij het Kadaster.

Aangifte doen

In de meeste gevallen zorgt de notaris voor de aangifte, maar soms moet u zelf aangifte overdrachtsbelasting doen. Dit is afhankelijk van hoe u eigenaar wordt van bijvoorbeeld een bedrijfspand.

Fiscaal nummer

Per 1 januari 2022 is de notaris verplicht om in de aangifte uw fiscaal nummer (RSIN/fiscaal nummer of Burgerservicenummer) op te nemen.

Woont u niet in Nederland, verkrijgt u een onroerende zaak in Nederland en hebt u geen fiscaal nummer? U vraagt een fiscaal nummer aan met het formulier 'Aanmelding Onderneming buitenland'.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.