Ik ben te laat met betalen - wat nu?

Bent u net iets te laat met betalen? Geen paniek. Als u zo snel mogelijk betaalt, kost het u misschien niets. Maar als de betaaldatum al wat langer geleden is, kost het u meestal extra geld.

Kies welke situatie voor u geldt

 • U moet een belastingschuld betalen en u krijgt met een voorlopige aanslag belasting terug

  Krijgt u een voorlopige aanslag uitbetaald, dan verrekenen wij deze met uw belastingschuld. Dat gebeurt de dag na de uiterste betaaldatum van die schuld. U krijgt hierover een brief binnen 4 weken na de verrekening.

 • U hebt een betalingsherinnering gekregen

  Deze geeft u 10 (extra) dagen de tijd om te betalen. Betaal vóór de betaaldatum op de herinnering. Zo voorkomt u een aanmaning, waaraan kosten zijn verbonden.

  Let op!

  U hebt pas betaald als uw betaling op onze rekening is bijgeschreven.

 • U hebt een aanmaning gekregen

  Een aanmaning kost u € 9 of € 19 extra. Hoeveel u extra betaalt, hangt af van de hoogte van uw schuld. Betaal deze kosten altijd tegelijk met uw schuld.

  Uiterste betaaldatum
  Op de aanmaning staat vaak de datum waarop het geld bij ons binnen moet zijn. Dit is de uiterste betaaldatum.

  Staat er geen uiterste betaaldatum op de aanmaning? Kijk dan naar de datum van de aanmaning. Zorg ervoor dat het geld binnen 2 weken na deze datum op onze rekening staat.

  Is uw geld niet op tijd bij ons binnen? Dan krijgt u een dwangbevel.

  Let op!

  U hebt pas betaald als uw betaling op onze rekening is bijgeschreven.

 • U hebt een dwangbevel gekregen

  Dan lopen de kosten snel op. U betaalt minimaal € 49 en maximaal € 14.597 extra - dus bovenop de kosten van de aanmaning. Hoeveel u extra betaalt, hangt af van de hoogte van uw schuld. Betaal deze kosten altijd tegelijk met uw schuld.

  Betaalt u niet binnen 2 dagen, dan kunnen wij het geld zonder uw toestemming van uw bankrekening afhalen. Of er kan beslag worden gelegd op uw inkomen en eigendommen. Meer daarover leest u op de  pagina: Waarop kunnen wij beslag leggen?

  Hebt u een toeslagschuld? En had u een toeslagpartner in de periode waarover u moet terugbetalen? Dan kunnen we ook uw toeslagpartner aansprakelijk stellen voor de schuld. En bij huurtoeslag ook uw medebewoner.

  Let op!

  U hebt pas betaald als uw betaling op onze rekening is bijgeschreven.

Bent u te laat met betalen? Dan betaalt u altijd invorderingsrente. U betaalt rente vanaf de uiterste betaaldatum. Lees meer op 'Invorderingsrente'.

Kunt u de aanslag niet betalen?

Bel dan zo snel mogelijk de BelastingTelefoon: 0800 – 0543. Dan zoeken wij samen met u naar een passende oplossing. Misschien kunt u uitstel van betaling krijgen of een betalingsregeling afspreken. Wilt u de brief bij de hand houden? Dan kunnen wij u sneller helpen.

Krijgt u van ons een herinnering, maar hebt u al betaald?

Dan hoeft u niets te doen. Bij Hebben jullie mijn betaling gekregen? leest u hoe u kunt achterhalen of het bedrag al op onze rekening staat.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.