Voorbeelden van valse WhatsApp-berichten, sms-berichten, mails en brieven

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van valse berichten die bij ons gemeld zijn en zijn verstuurd via WhatsApp, sms, e-mail en brief. Op Fraudehelpdesk.nl vindt u meer voorbeelden van valse e-mails die uit naam van de Belastingdienst zijn verstuurd.

 • Voorbeelden van valse WhatsApp-berichten

  Vals Facebook- en WhatsApp-bericht in omloop over betalingsachterstand inkomstenbelasting 2014/2015
  Momenteel zijn er een vals Facebook-bericht en WhatsApp-bericht in omloop. Iemand meldt uit naam van de Belastingdienst dat u nog een bedrag moet betalen op de inkomstenbelasting 2014/2015. En dat u dat bedrag kunt terugvragen bij de aangifte van 2016/2017.

 • Voorbeelden van valse sms-berichten

  Valse sms over openstaande schuld van € 160

  Momenteel is er een valse sms in omloop. In de sms staat dat u nog een openstaande schuld heeft bij de Belastingdienst en dat er binnenkort beslag wordt gelegd. Om dat te voorkomen moet u betalen via de bijgevoegde link.

  Belangrijk om te weten is dat wij u nooit een sms zouden sturen met het verzoek iets (terug) te betalen. Wij vragen u nooit te betalen via een link, en u ontvangt altijd schriftelijk bericht over een opstaande schuld.

  De volledige tekst op de afbeelding: "Uw openstaande schuld van EUR 160,- met kenmerk:H2991 is na meerdere herinneringen niet voldaan. Op 10 mei 2021 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag op uw inboedel. U kunt de beslagprocedure voorkomen door direct het gehele bedrag vandaag voor 19:00 uur te betalen via de onderstaande link:https//kenmerkh2991.nl/schulden.html....".


  Valse sms over terugbetaling € 30.000

  Afbeelding van de valse sms. Bovenin de tekst 'Belasting'

  Momenteel is er een valse sms in omloop. In de sms staat dat u onterecht € 30.000 hebt gekregen en dat u terug moet betalen. In de sms staat een link naar het bankrekeningnummer. Klik niet op de link, maar verwijder de sms meteen!

  Belangrijk om te weten is dat wij u nooit een sms zouden sturen met het verzoek iets (terug) te betalen! Daarnaast valt in deze valse sms de spelfout op in de aanhef. Er staat 'Geachte heerlijk mevrouw' in plaats van 'Geachte heer / mevrouw'. Wat verder opvalt is de afzender van deze valse sms, dat is 'Belasting'.

  De volledige tekst op de afbeelding: "Geachte heerlijk mevrouw, Uit onze administratie is gebleken dat er een fout gemaakt is en u onterecht 30.000 hebt ontvangen. Wij verwachten dit graag binnen 24 uur terug te ontvangen op bank rekeningnummer nl70rabo0174958277. Voor vragen belt u gerust de klantenservice op werkdagen van 08:00 tot".


  Valse sms in omloop over betaling van een schuld

  Voorbeeld van een vals sms-bericht


  Ook is er een valse sms in omloop waarin staat dat u een schuld hebt en meerdere betalingsherinneringen hebt ontvangen. En dat u de schuld kunt voldoen door in de sms te klikken op een link naar iDEAL. Verder  wordt in de sms gedreigd met inbeslagname als u niet betaalt. Klik niet op de link, maar verwijder de sms meteen! Opvallend is verder de afzender van deze valse sms, dat is 'mijndigitale-beheer.com'.

  De tekst op de afbeelding van de sms begint met: "Betalingsherinnering: Uw openstaande schuld van EUR €379,00 met kenmerk: BZ058279 is na meerdere herinneringen nog niet voldaan. Op 20 November 2020 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag. U kunt de beslagprocedure voorkomen door direct het gehele bedrag te voldoen via iDEAL. Let op: Dit betaalverzoek is geldig t/m 20-11-2020. Betalingswijze. Direct voldoen – DigiD. Beveiligd en mogelijk gemaakt door de Belastingdienst (Nederland)".

  Daarna volgt er een link om te betalen met iDEAL. De sms eindigt met de volgende tekst: "[Belangrijk om te weten] Wij willen u erop wijzen dat, bij het uitbluiven van de betaling, wij ook incassokosten in rekening zullen brengen aan het verschuldigde bedrag. Daarnaast brengt de Belastingdienst wettelijke rente in rekening." In dit laatste deel valt de spelfout op: 'uitbluiven' in plaats van 'uitblijven' .

 • Voorbeelden van valse e-mails

  Valse e-mail in omloop over in aanmerking komen voor een belastingteruggaaf
  Momenteel is een valse e-mail in omloop die afkomstig lijkt van de berichtenbox. In de e-mail staat dat u in aanmerking komt voor een teruggave van €1161,51 en dat u uw gegevens moet controleren door op een link te klikken. Wij zullen u nooit vragen om uw gegevens te controleren via een link. Dit is een valse e-mail. U krijgt geen geld terug.  Valse e-mail in omloop met vraag betalingsachterstand inkomstenbelasting 2018

  Momenteel is een valse e-mail in omloop. In de e-mail staat dat bij controle van de administratie is geconstateerd dat er een betalingsachterstand is ontstaan van uw belastingaangifte 2018. Het openstaande saldo is € 732,96.

  In de mail staat het logo van iDEAL, gevolgd door 'klik hier', daarna een regel dat u op "kopen" moet klikken. En dat u bij "uw bitcoinadres" invult: een serie tekens die begint met "1*****************P".
  En verder dreigt de valse afzender met extra kosten en een verder aanmaningstraject volgens de Wet Incasso Kosten.

  Dit is een valse e-mail. Betaal niet!

  Valse e-mail in omloop over betalingsachterstand 2016-2017
  Er is een valse e-mail in omloop, waarin staat dat u een betalingsachterstand over 2016 of 2017 zou hebben. Betaal niet! Dit zijn geen mails van de Belastingdienst. Verwijder ze direct. Er zijn 2 varianten in omloop. In de ene wordt u gevraagd om € 65,70 over te maken, in de andere wordt een bedrag van € 459,70 genoemd. Ook wordt er voor het overmaken een rekeningnummer genoemd dat niet van de Belastingdienst is. Betaal daarom niet. We vragen nooit via e-mail om betalingen te doen.

  Valse e-mail in omloop over foutieve belastingteruggave 2017
  Er is een valse e-mail in omloop, met als onderwerp 'Foutief belastingteruggave 2017'. In de e-mail staat dat u in december 2017 ten onrechte op uw rekening een belastingteruggave 2017 hebt gekregen. Het geld dat u gekregen zou hebben, was voor iemand anders bedoeld. U wordt verzocht om het bedrag van € 297,95 te retourneren. Betaal niet! Want dit is geen e-mail van de Belastingdienst. We vragen nooit via e-mail om betalingen te doen. Maak geen geld over, maar verwijder de e-mail.

  Valse e-mail in omloop met vraag betalingsachterstand inkomstenbelasting 2017
  Momenteel is een valse e-mail in omloop. In de e-mail staat dat bij controle van de administratie is geconstateerd dat er een betalingsachterstand is ontstaan van uw belastingaangifte 2017. Het openstaande saldo is € 732,96.

  In de mail staat het logo van iDEAL, gevolgd door 'klik hier', daarna een regel dat u op "kopen" moet klikken. En dat u bij uw bitcoinadres invult: een serie tekens die begint met '14USQYPGE'... enzovoorts.
  En verder dreigt de valse afzender met extra kosten en een verder aanmaningstraject volgens de Wet Incasso Kosten.

  Dit is een valse e-mail. Betaal niet!

 • Voorbeelden van valse brieven

  Nepbrief, die lijkt verzonden door Belastingdienst/Toeslagen
  Er is een nepbrief in omloop, die lijkt te komen van Belastingdienst/Toeslagen. De brief heeft rechtsboven als kopje: Mededeling Zorgtoeslag. In die brief staat dat uw toeslag over 2015 opnieuw is berekend, en dat u € 52 moet terugbetalen. In de brief staat een bankrekeningnummer dat niet van Belastingdienst/Toeslagen is. De Nederlandse Belastingdienst doet alleen bankzaken bij ING Bank. Staat er in een bankrekeningnummer waaraan u zou moeten betalen andere letters dan INGB? Dan weet u zeker dat dat geen rekeningnummer van de Belastingdienst is.
  Betaal niet! Het is een nepbrief.

  Nepbrieven CJIB en Belastingdienst
  Er zijn nu ook valse brieven verspreid waarin de namen van de Belastingdienst en het CJIB worden misbruikt. Net als in de valse e-mails wordt in de brief gesproken over een ‘betalingsachterstand die is ontstaan van uw belastingaangifte’. Volgens de brief heeft de ontvanger nog een openstaand saldo van € 40,-. Dit bedrag moet binnen 10 dagen worden betaald. Gebeurt dat niet, dan wordt een aanmaningstraject gestart en worden de kosten verhoogd. Betaal niet! Dit is een nepbrief.

Verdachte berichten melden

Hebt u een verdacht bericht ontvangen dat nog niet in bovenstaand overzicht staat en ook niet op de site van de Fraudehelpdesk? U kunt ons helpen door verdachte berichten, telefoontjes en apps bij ons te melden. Hoe u dat doet, leest u op de volgende pagina's:

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.