Ik heb een wisselend inkomen - heb ik recht op toeslagen?

Bent u ondernemer of zzp’er? Of werkt u onregelmatig, bijvoorbeeld als uitzendkracht of flexwerker? Misschien kunt u dan toeslag krijgen. Dit geld kan u helpen om uw zorgverzekering, uw huur of de zorg voor uw kinderen te betalen. Hoeveel toeslag u krijgt, hangt onder andere af van uw inkomen en of u een toeslagpartner hebt.

Wanneer heb ik recht op toeslag?

Dat is per toeslag verschillend. Voor de kinderopvangtoeslag is het bijvoorbeeld belangrijk dat de ouders werken en de kinderen naar erkende opvang gaan. Het maakt daarbij niet uit of u een vaste baan hebt, uitzendwerk doet, flexwerkt of zzp’er bent.

Voor zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget is de belangrijkste voorwaarde dat uw inkomen niet te hoog is. U moet daarom steeds uw jaarinkomen voor het lopende jaar schatten en doorgeven. En dat valt niet altijd mee als u geen vast inkomen hebt. Daarom geven wij een paar tips.

Uw inkomen schatten

Voor de toeslagen kijken we naar uw ‘toetsingsinkomen’. Dat is uw verzamelinkomen voor de belasting. Het toetsingsinkomen is níét uw winst.

Hebt u een toeslagpartner? Dan tellen we het toetsingsinkomen van die persoon ook mee.

Hebt u een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u uw verzamelinkomen daarin opzoeken. Geen voorlopige aanslag of jaaropgave? Dan moet u uw inkomen schatten. Dat kan met het hulpmiddel Bereken het toetsingsinkomen.

Tip

Vindt u het moeilijk om uw inkomen te berekenen? Schat het dan liever iets te hoog in. U krijgt dan mogelijk nog geld terug. Als u een te laag inkomen doorgeeft, kan het zijn dat u te veel toeslag krijgt. U moet dan mogelijk geld terugbetalen.

Tip

Als u recht hebt op ondernemersaftrekposten, dan mag u dit bedrag aftrekken van uw brutowinst. Hierdoor is uw inkomen uit werk lager. En is de kans groter dat u toeslag kunt krijgen.

Een proefberekening maken

Als u een proefberekening maakt, weet u meteen of u een toeslag kunt krijgen.

Proefberekening maken

Achteraf toeslag aanvragen

Is uw inkomen té wisselend en wilt u daarom wachten met het aanvragen van uw toeslag? U mag toeslag ook achteraf aanvragen:

  • Zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget kunt u aanvragen tot en met 1 september van het jaar erna.
  • Kinderopvangtoeslag kunt u aanvragen tot 3 maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat.

Voorbeeld

U hebt in 2023 recht op huurtoeslag, maar u vraagt het niet aan. In 2024 weet u wat uw inkomen was in 2023. En daarom gaat u dan pas deze toeslag aanvragen. Dit kunt u nog doen tot en met 1 september 2024. U krijgt dan alle huurtoeslag in 1 keer, in plaats van elke maand. Zo weet u zeker dat u achteraf geen toeslag hoeft terug te betalen.

Geef wijzigingen door

Om te zorgen dat u het juiste bedrag krijgt, moet u veranderingen in uw inkomen altijd zélf aan ons doorgeven. Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen en een toeslagpartner krijgt. Of als u een andere klus krijgt of een investering doet.

Het is belangrijk dat u dan uw gegevens in Mijn toeslagen zo snel mogelijk wijzigt. Want als bijvoorbeeld uw inkomen niet klopt, krijgt u misschien te veel toeslag. En dan moet u dat later terugbetalen.

Inloggen op Mijn toeslagen

Tip

Check regelmatig uw gegevens in Mijn toeslagen. Zet alvast herinneringen in uw agenda om uw gegevens regelmatig te controleren en wijzigingen door te geven. Bijvoorbeeld iedere maand of ieder kwartaal als u aangifte omzetbelasting doet.

Wat gebeurt er na mijn aanvraag?

Kijk op Ik heb toeslag aangevraagd – wanneer hoor ik iets? voor meer informatie.

Tip

Hoe voorkom ik dat ik later moet terugbetalen? Kijk op 3 gouden tips: Hoe voorkom ik dat ik mijn toeslag moet terugbetalen?

Precies weten hoe toeslagen werken?

Wilt u precies weten hoe het zit met toeslagen? Kijk dan bij Hoe werken toeslagen?

Hebt u hulp nodig?

Soms is het fijn als er iemand met u meekijkt. Op Kan ik hulp krijgen bij het regelen van mijn toeslag? staat wie u kunnen helpen met uw toeslag.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.