Er komt iemand bij mij wonen die niet mijn partner is

Komt er iemand bij u wonen die niet uw partner is? Bijvoorbeeld een nieuwe huisgenoot, een familielid of iemand anders die bij u intrekt? In sommige gevallen kan dat invloed hebben op uw toeslagen.

Allereerst: de persoon die bij u komt wonen, moet zo snel mogelijk een adreswijziging doorgeven aan de gemeente. De gemeente geeft die daarna aan ons door.

Wat zijn de gevolgen voor mijn toeslagen?

Wat de gevolgen zijn, hangt van de toeslag af en van uw woonsituatie voordat de nieuwe bewoner bij u introk. U kunt namelijk toeslagpartner worden met deze persoon, terwijl u dat misschien niet verwacht. Ook iemand met wie u niet getrouwd bent. Om welke situaties het precies gaat, leest u bij Wanneer telt iemand als mijn toeslagpartner?

Als de nieuwe bewoner uw toeslagpartner wordt, telt zijn inkomen mee voor al uw toeslagen. Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner. Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag. Wordt de nieuwe bewoner geen toeslagpartner en ook geen medebewoner? Dan heeft dat géén gevolgen voor uw toeslagen.

Wat moet de nieuwe bewoner verder doen?

Als de nieuwe bewoner uw toeslagpartner wordt, of medebewoner voor de huurtoeslag, dan krijgt u van ons een brief. Hierin staat wat u precies moet doen.

Zoveel mensen, zoveel situaties. Wilt u weten of u in uw geval toeslagpartners wordt? Gebruik dan het hulpmiddel Wie is mijn toeslagpartner?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.