Er komt iemand bij mij wonen die niet mijn partner is
Komt er iemand bij u wonen die niet uw partner is? Bijvoorbeeld een nieuwe huisgenoot, een familielid of iemand anders die bij u intrekt? In sommige gevallen kan dat invloed hebben op uw toeslagen.
Allereerst: de persoon die bij u komt wonen, moet zo snel mogelijk een adreswijziging doorgeven aan de gemeente. De gemeente geeft die daarna aan ons door.
Wat zijn de gevolgen voor mijn toeslagen?
Wat de gevolgen zijn, hangt van de toeslag af en van uw woonsituatie voordat de nieuwe bewoner bij u introk. U kunt namelijk toeslagpartner worden met iemand met wie u niet getrouwd bent, terwijl u dat misschien niet verwacht. Om welke situaties het precies gaat leest u bij Toeslagpartner voor de toeslagen.
Als de nieuwe bewoner uw toeslagpartner wordt, krijgt u samen toeslag. Het inkomen van uw toeslagpartner telt dan voortaan ook mee. Daardoor kan het bedrag aan toeslag meer of minder worden. Of u krijgt misschien niets meer. Heeft uw toeslagpartner vermogen? Dat telt ook mee. Maar wordt u na 1 januari toeslagpartners? Dan telt het vermogen dit jaar nog niet mee, maar pas vanaf 1 januari volgend jaar.
Krijgt u huurtoeslag? Als de nieuwe bewoner niét uw toeslagpartner is, wordt die uw medebewoner. Het inkomen en vermogen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag.
Wordt de nieuwe bewoner geen toeslagpartner en ook geen medebewoner voor de huurtoeslag? Dan heeft dat géén gevolgen voor uw toeslagen.
Wat moet de nieuwe bewoner verder doen?
Als de nieuwe bewoner uw toeslagpartner wordt, of medebewoner voor de huurtoeslag, dan krijgt u van ons een brief. Hierin staat wat u precies moet doen.
Zoveel mensen, zoveel situaties. Wilt u weten of u in uw geval toeslagpartners wordt? Gebruik dan het hulpmiddel Wie is mijn toeslagpartner?