Hoeveel vermogen mag ik hebben als ik toeslag krijg?

Hebt u of heeft iemand anders in uw huishouden vermogen, zoals spaargeld of beleggingen? Als dat bedrag te hoog is, kunt u geen zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget krijgen.

Wat is vermogen?

Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Maar het huis waarin u woont en uw auto tellen níét mee als vermogen.

Lees meer bij Wat zijn uw bezittingen en schulden?

Hoeveel vermogen mag ik hebben?

Kijk hoe hoog uw vermogen mag zijn om een toeslag te kunnen krijgen:

Voor kinderopvangtoeslag is er geen maximaal vermogen

Wat telt mee als vermogen?

  • Vermogen van uw toeslagpartner telt ook mee.
  • Hebt u een thuiswonend kind dat jonger is dan 18 jaar? Dan telt het vermogen van dit kind mee bij uw vermogen. Wonen u en de andere ouder niet meer bij elkaar? Dan telt het vermogen van uw minderjarige kind meestal maar voor de helft mee. Lees meer over het vermogen van kinderen als u niet meer bij elkaar woont.
  • Voor de huurtoeslag telt ook het vermogen van eventuele medebewoners mee.
  • Hebt u maar voor een deel van het jaar een toeslagpartner of een medebewoner? Dan telt zijn vermogen niet mee.
  • Groene beleggingen tellen wél mee als vermogen. Alleen voor de belastingaangifte kunt u hiervoor een vrijstelling krijgen.
  • Bijzonder vermogen telt niet mee.

Vermogen verdelen in de belastingaangifte 2021

Bent u niet het hele jaar elkaars toeslagpartner? Bijvoorbeeld omdat u en uw partner uit elkaar zijn gegaan, zijn gaan samenwonen of omdat uw partner is overleden?  Maar kiest u er wél voor om fiscale partners te zijn en samen belastingaangifte voor 2021 te doen? Let er dan goed op hoe u het vermogen over u beiden verdeelt. Zo zorgt u ervoor dat u uw huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget van 2021 niet terug hoeft te betalen.

Lees meer bij Vermogen verdelen in de belastingaangifte 2021 en uw toeslagen

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.