Hoeveel vermogen mag ik hebben als ik toeslag krijg?
Hebt u of heeft uw toeslagpartner vermogen, zoals spaargeld of beleggingen? Als dat bedrag te hoog is, kunt u geen huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget krijgen.
Voor de huurtoeslag telt ook het vermogen van medebewoners mee.
Voor de kinderopvangtoeslag is er geen maximaal vermogen.
- Wat is vermogen?
- Hoeveel vermogen mag ik hebben?
- Wat telt mee als vermogen?
- Vermogen verdelen in de belastingaangifte
Wat is vermogen?
Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Maar het huis waarin u woont en uw auto tellen níét mee als vermogen.
Lees meer bij Wat zijn uw bezittingen en schulden?
Hoeveel vermogen mag ik hebben?
Kijk hoe hoog uw vermogen mag zijn om een toeslag te kunnen krijgen:
- maximaal vermogen voor huurtoeslag
- maximaal vermogen voor zorgtoeslag
- maximaal vermogen voor kindgebonden budget
Wat telt mee als vermogen?
- Vermogen van uw toeslagpartner telt ook mee.
- Voor de huurtoeslag telt ook het vermogen van medebewoners mee. Hebt u maar voor een deel van het jaar een medebewoner? Dan telt het vermogen van uw medebewoner niet mee.
- Groene beleggingen tellen wél mee als vermogen. Alleen voor de belastingaangifte kunt u hiervoor een vrijstelling krijgen.
Bijzonder vermogen telt niet mee voor de berekening van uw vermogen voor uw toeslagen.
Telt het vermogen van kinderen mee?
Is uw kind jonger dan 18 jaar? Dan telt het vermogen van dit kind mee bij uw vermogen.
Hebt u een thuiswonend kind van 18 jaar of ouder? Het vermogen van uw kind telt niet voor uw zorgtoeslag en kindgebonden budget. Hebt u huurtoeslag? Dan is uw kind medebewoner voor de huurtoeslag en telt het vermogen van uw kind wel mee.
Wonen u en de andere ouder niet meer bij elkaar? Lees hoe het werkt met vermogen van minderjarige kinderen als u niet meer bij elkaar woont.
Uw inkomen kan hoger worden door uw vermogen
Om uw toeslag te berekenen kijken we niet alleen naar uw vermogen, maar ook naar uw toetsingsinkomen. Is uw vermogen in 2025 hoger dan € 57.684? Of als u een partner hebt hoger dan € 115.368? Dan hebt u een inkomen uit vermogen. Hierdoor wordt uw toetsingsinkomen hoger, waardoor uw toeslag lager kan worden.
Bent u niet het hele jaar elkaars toeslagpartner?
Bijvoorbeeld omdat u en uw partner uit elkaar zijn gegaan, zijn gaan samenwonen of omdat uw partner is overleden? Dan telt het vermogen van uw toeslagpartner niet mee. Maar let op: kiest u er wél voor om fiscale partners te zijn en samen belastingaangifte te doen? Kijk dan goed hoe u het vermogen over u beiden verdeelt. Zo zorgt u ervoor dat u uw huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget niet terug hoeft te betalen.
Lees meer bij Vermogen verdelen als u maar een deel van het jaar een toeslagpartner hebt.