Wat valt onder het vermogen dat voor toeslagen telt?

Hebt u of heeft iemand anders in uw huishouden vermogen, zoals spaargeld of beleggingen? Als dat bedrag te hoog is, kunt u geen toeslag krijgen.

Wat is vermogen?

Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Uw auto of woning telt niet mee.

Lees meer bij Wat zijn uw bezittingen en schulden?

Let op!

Het maximum bedrag aan vermogen dat u mag hebben om toeslagen te krijgen, is niet gelijk aan de vermogensgrens die geldt voor uw aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel vermogen u mag hebben voor de toeslagen ziet u onderaan deze pagina.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden? 

Deze dingen zijn ook goed om te weten:

  • Vermogen van uw toeslagpartner, minderjarige kinderen en eventuele medebewoners telt ook mee voor de huurtoeslag.
  • Hebt u maar voor een deel van het jaar een toeslagpartner of een medebewoner? Dan telt zijn vermogen niet mee.
  • Groene beleggingen tellen wél mee als vermogen. Alleen voor de belastingaangifte kunt u hiervoor een vrijstelling krijgen.
  • Bijzonder vermogen telt niet mee.

Heb ik recht op toeslag als ik vermogen heb?

Ja. Maar als uw vermogen hoger is dan een bepaald bedrag, kunt u géén huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget krijgen. Voor kinderopvangtoeslag is er geen maximaal vermogen.

Kijk hoe hoog uw vermogen mag zijn:

Uw toeslag kan lager worden door uw vermogen

Is uw vermogen zo hoog dat u daarover belasting betaalt (in box 3)? Dan telt een klein deel van uw vermogen mee als inkomen. Doordat uw inkomen hoger is, krijgt u minder toeslag. Lees meer bij Waardoor kan mijn toetsingsinkomen veranderen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.