Zorgtoeslag als u in het buitenland woont
Woont u niet in Nederland, maar in een ander land? Soms kunt u dan toch zorgtoeslag krijgen. Dat hangt af van uw situatie.
Ik krijg pensioen of een uitkering uit Nederland
U kunt dan zorgtoeslag krijgen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:
- U woont in een EU-land of in het Verenigd Koninkrijk (VK), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië of Turkije.
- U ontvangt een wettelijk pensioen of een wettelijke uitkering uit Nederland zoals AOW, ANW, WAO of WIA. Kijk voor informatie op hetcak.nl.
- U bent aangemeld bij het CAK en hebt recht op medische zorg in uw woonland. Of u bent gezinslid van iemand voor wie dit geldt.
U hoeft in deze situatie geen Nederlandse zorgverzekering te hebben. U moet wel aan de andere voorwaarden voor zorgtoeslag voldoen.
Ik ben in Nederland verplicht verzekerd voor zorgkosten
Als u in Nederland verplicht verzekerd bent, kunt u gewoon zorgtoeslag krijgen. Het maakt dus niet uit in welk land u woont. Zolang u maar aan de voorwaarden voor zorgtoeslag voldoet.
In de volgende situaties bent u meestal verplicht verzekerd in Nederland:
- U werkt in loondienst voor een Nederlandse werkgever.
- U werkt voor de Nederlandse overheid of u bent gedetacheerd door een Nederlandse werkgever.
- U studeert tijdelijk in het buitenland.
Werkt u tijdelijk in Nederland voor een Nederlandse werkgever? En blijft u verzekerd in uw land van herkomst, bijvoorbeeld met een detacheringsverklaring van de bevoegde instantie in uw land? Dan bent u niet verplicht verzekerd in Nederland en kunt u dus geen zorgtoeslag krijgen. U kunt wel toeslagpartner zijn van iemand die in Nederland verzekerd is.
Twijfelt u? Vraag dan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) na of u in Nederland verzekerd blijft voor zorgkosten.
Krijg ik voor mijn toeslagpartner ook zorgtoeslag?
Geldt 1 van de 2 situaties hierboven ook voor uw toeslagpartner? Dan krijgen jullie samen zorgtoeslag. Is uw partner in het buitenland verzekerd voor zorgkosten en niet in Nederland? Dan kunt u voor uw partner ook zorgtoeslag krijgen als uw partner voor de zorgkosten een buitenlandbijdrage aan het CAK betaalt. Lees meer hierover op hetcak.nl.
Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?
Maak een proefberekening en kijk hoeveel zorgtoeslag u kunt krijgen.
Kunt u voor uw toeslagpartner geen zorgtoeslag krijgen? U krijgt dan de helft van het bedrag voor 2 personen. Het inkomen van uw toeslagpartner telt wél mee voor het bepalen van de hoogte van de zorgtoeslag. Vul daarom de proefberekening in voor u en uw partner.
Bent u in het buitenland verzekerd voor zorgkosten?
Bij de berekening van uw zorgtoeslag houden we dan rekening met de kosten van de zorg in het land waar u woont. Dit wordt de woonlandfactor genoemd. Zijn de zorgkosten in het land waar u woont, lager dan in Nederland? Dan krijgt u door de woonlandfactor minder zorgtoeslag dan iemand die in Nederland woont. Zijn de zorgkosten hoger, dan krijgt u meer. De woonlandfactor telt ook voor uw toeslagpartner. De proefberekening houdt automatisch rekening met de woonlandfactor.
Op hetcak.nl kunt u nagaan wat de woonlandfactor in uw situatie is.