Ik verhuur tijdelijk mijn eigen woning

Als u uw eigen woning tijdelijk verhuurt, moet u de inkomsten hiervan opgeven in de aangifte inkomstenbelasting. Het gaat bijvoorbeeld om de verhuur van uw woning, of een deel daarvan, tijdens uw vakantie.

Huurinkomsten en aftrekbare kosten

In uw aangifte inkomstenbelasting vult u het totaal van de huurinkomsten in, min de kosten die u maakt om de woning te verhuren. Wij berekenen 70% van het bedrag dat u invult. Dat zijn uw inkomsten uit tijdelijke verhuur van uw woning.

Kosten om de woning te verhuren

Voorbeelden van kosten die u maakt om de woning te verhuren zijn:

  • gebruik van gas, water en elektriciteit door uw huurder
  • kosten voor het schoonmaken
  • kosten voor het doen van de was van de huurder
  • advertentiekosten voor het aanbieden van de woning

Huur belast in box 1?

Er kan sprake zijn van meer dan alleen tijdelijke verhuur als u ook diensten aanbiedt die samenhangen met de verhuur. Zoals het verzorgen van ontbijt en het diner of het verstrekken van linnengoed. Een ander voorbeeld is het onderhouden van contact met toeristische instanties. Dan kan de totale huurvergoeding belast zijn als resultaat uit overig werk in box 1. Of dat zo is, hangt af van de hoeveelheid arbeid die u verricht en of u door deze arbeid een hogere opbrengst kunt verwachten. Er kan ook sprake zijn van winst uit onderneming.

Wilt u weten hoe u deze inkomsten moet aangeven? Neemt u dan contact op met uw belastingkantoor.

Inkomsten uit extra diensten

Het kan ook zijn dat u activiteiten verricht die niet samenhangen met de verhuur. Dat is het geval als u bijvoorbeeld uw gasten tegen betaling rondleidt in een museum of als u uw gasten tegen betaling vervoert tijdens dagtochten. Dan is sprake van extra diensten. Deze inkomsten moet u afzonderlijk opgeven als resultaat uit overig werk in box 1 óf als winst uit onderneming.

Twijfelt u of u ondernemer bent of niet? De OndernemersCheck geeft u een goede indicatie.

Wilt u weten hoe u uw extra inkomsten moet opgeven? Neemt u dan contact op met uw belastingkantoor.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.