Btw berekenen bij margegoederen

Als u handelt in margegoederen, kunt u de btw berekenen over de winstmarge in plaats van over de verkoopprijs.

De margeregeling gebruikt u zowel bij inkoop van partijen als bij inkoop van goederen per stuk. In beide gevallen berekent u de btw over het verschil tussen inkoop- en verkoopprijs. Koopt u een partij goederen (bijvoorbeeld een inboedel) voor 1 prijs en verkoopt u die goederen daarna per stuk? U splitst dan de inkoopprijs in de verhouding van de vermoedelijke verkoopprijzen van de afzonderlijke goederen.

Voorbeeld: btw berekenen over winstmarge

U koopt als handelaar een gebruikte fiets van een particulier voor € 200. U wilt bij de verkoop € 100 winst maken. U berekent de verkoopprijs als volgt:

Inkoopprijs

€ 200

Winstmarge exclusief btw

€ 100

Btw over uw winstmarge 21% x € 100

€ 21

-------- +

Verkoopprijs

€ 321

In deze eenvoudige situatie ziet u duidelijk hoe u de prijs opbouwt en de btw berekent. In de praktijk komt het vaak voor dat de prijs op een andere manier tot stand komt. Bijvoorbeeld bij:

Mag uw klant btw aftrekken? Dan mag u er ook voor kiezen om de normale btw-regels toe te passen.

Uitzonderingen

Bij verkoop van kunst, antiek, verzamelvoorwerpen en auto-onderdelen berekent u btw op een andere manier. Meer daarover leest u bij Specifieke margegoederen.

Uw btw-aangifte

Aan het eind van een aangiftetijdvak moet u aangifte doen. Hoe u dat doet met margegoederen, leest u bij Aangifte doen bij handel in margegoederen.

Factureren en administratie bijhouden

Op uw facturen mag u geen btw vermelden. U moet wel een administratie bijhouden. Hoe u dat doet, leest u bij Administratie bijhouden bij handel in margegoederen.

Toepassing kleineondernemersregeling (KOR)

Wilt u gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR)? Ga dan uit van het bedrag waarvoor u de goederen hebt verkocht, niet van de winstmarge.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.