Hoe berekent u het btw-bedrag?

De hoofdregel is: u betaalt ons de btw die u aan uw klanten in rekening hebt gebracht, en u mag daarvan aftrekken de btw die uw leveranciers aan u hebben berekend.

Berekeningswijzen

U kunt de btw op 2 manieren berekenen:

  • met het factuurstelsel
    U berekent de btw op basis van de facturen die u in een aangiftetijdvak hebt verstuurd en ontvangen. Deze methode gebruikt u als u goederen of diensten levert aan andere ondernemers.
  • met het kasstelsel
    U berekent de btw op basis van uw ontvangsten in het aangiftetijdvak. Deze methode gebruikt u als u voornamelijk aan particulieren levert.

Waarover btw betalen?

De btw die u hebt berekend aan uw klanten, geeft u aan in de btw-aangifte. Over welke bedrijfsactiviteiten u btw moet berekenen, leest u bij Waarover berekent u btw?

Welke btw is aftrekbaar?

De btw die uw leveranciers u in rekening hebben gebracht, trekt u af van de btw die u ons moet betalen. Dit heet aftrekken als voorbelasting. U berekent de aftrek op basis van de facturen die u in een aangiftetijdvak hebt ontvangen. De factuurdatum bepaalt in welk tijdvak u de btw aftrekt. Welke btw u mag aftrekken, leest u bij Welke btw mag u aftrekken?

Vreemde valuta omrekenen

Lees meer over het omrekenen van vreemde valuta naar euro bij Aangifte doen van goederen en diensten uit andere EU-landen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.