Btw-aangifte: waar moet u aan denken?
Als ondernemer voor de btw moet u btw-aangifte doen. U geeft in uw aangifte de btw aan die u hebt berekend aan uw klanten, en de btw die u kunt aftrekken. Meestal doet u aangifte per kwartaal. Lees hoe en wanneer u aangifte doet en waar u aan moet denken.
Op deze pagina:
- Aangiftetijdvak: over welke periode moet u btw-aangifte doen?
- Hoe doet u btw-aangifte?
- Btw-aangifte voor startende ondernemers
- Doe uw btw-aangifte en betaling op tijd
- Incidentele btw-aangifte
Aangiftetijdvak: over welke periode moet u btw-aangifte doen?
U kunt btw-aangifte doen per maand, per kwartaal of per jaar.
Nadat u zich als ondernemer hebt aangemeld, krijgt u een brief waarin staat over welk aangiftetijdvak u btw-aangifte moet doen. De meeste ondernemers doen btw-aangifte per kwartaal.
U kunt ons ook verzoeken om de btw-aangifte te doen per maand of per jaar. Hoe dat werkt, leest u bij Aangiftetijdvak voor de btw: per kwartaal, per maand of per jaar?
Een periode geen btw ontvangen of betaald? Doe dan toch btw-aangifte!
U moet altijd btw-aangifte doen, ook als u in de periode van de aangifte geen btw in rekening hebt gebracht of aan u geen btw is berekend. Dit heet een 0-aangifte of nihilaangifte.
Hoe doet u btw-aangifte?
U doet uw btw-aangifte meestal online in Mijn Belastingdienst. Ga hiervoor naar Mijn Belastingdienst Zakelijk.
U kunt ook aangifte doen met eigen administratiesoftware. Meer hierover leest u bij Voor ondernemers: Aangifte doen met administratie-software.
Hoe u de aangifte invult en waar u op moet letten, leest u bij Btw-aangifte invullen en versturen.
Btw-aangifte voor startende ondernemers
Bent u een startende ondernemer? Dan kan het zijn dat u uw 1e aangifte startende ondernemers op papier moet doen. Is dat bij u het geval, dan sturen wij u eenmalig een papieren btw-aangifte. U ontvangt de btw-aangifte nadat u zich hebt aangemeld bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.
Doe altijd btw-aangifte
Ook als u nog geen omzet hebt gemaakt, moet u btw-aangifte doen.
Hebt u (nog) geen btw-aangifte van ons gekregen?
Vraag dan zelf een btw-aangifte aan bij uw belastingkantoor.
- Moet u btw betalen?
Vraag de btw-aangifte dan aan binnen 1 maand na het tijdvak waarover u de btw moet betalen. - Krijgt u btw terug?
Vraag de btw-aangifte dan aan binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarover u recht hebt op deze teruggaaf. Vraagt u later een btw-aangifte aan, maar wel binnen 5 jaar na het einde van het belastingjaar waarover u btw terugkrijgt? Dan behandelen wij uw aangifte als een verzoek om teruggaaf.
Doe uw btw-aangifte en betaling op tijd
U moet er zelf op letten dat u op tijd aangifte doet én betaalt. Doet u dat niet, dan krijgt u een naheffingsaanslag - met een schatting van de btw die u moet betalen - en boetes.
Wij laten u weten op welke datums uw btw-aangifte en -betaling bij ons binnen moeten zijn. Elk jaar voor het einde van het 1e tijdvak krijgt u een aangiftebrief. Bewaar deze brief goed. Hierin staan alle tijdvakken waarover u btw-aangifte moet doen, uiterste inlever- en betaaldatums en betalingskenmerken. Als het tijdvak wijzigt, krijgt u een nieuwe brief.
In Mijn Belastingdienst Zakelijk vindt u ook de uiterste inlever- en betaaldatum en het betalingskenmerk voor het tijdvak waarover u aangifte moet doen. Ga hiervoor naar Inloggen voor ondernemers.
Wanneer moet u uiterlijk btw-aangifte doen?
Voor de uiterste datum waarop u aangifte moet doen, geldt het volgende:
- Doet u per kwartaal of per maand aangifte? Dan doet u dat uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover u aangifte doet.
- Doet u per jaar aangifte? Dan doet u aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar.
Als aangiftedatum geldt de dag waarop wij de aangifte hebben ontvangen.
Meer informatie leest u bij Uiterste ontvangstdatum aangifte en betaling btw.
Wilt u een seintje als u btw-aangifte moet doen?
Dat kan. Log in op Mijn Belastingdienst Zakelijk, ga naar 'Mijn gegevens' en vul daar uw e-mailadres in. U krijgt dan een e-mail zodra uw btw-aangifte voor u klaarstaat.
U kunt ook de Btw-Alert app downloaden op uw smartphone of tablet. Deze app stuurt u een berichtje als het weer tijd is om aangifte te doen. Daarnaast zet de app een herinnering in uw agenda. Ook handig is de functie om betalingskenmerken op te zoeken.
Incidentele btw-aangifte
In sommige gevallen moet u voor 1 keer btw-aangifte doen, ook als u dat normaal niet hoeft. Bijvoorbeeld als u een nieuwe auto koopt in een ander EU-land.
Twijfelt u of u btw-aangifte moet doen? Met het hulpmiddel hulpmiddel Incidentele btw-aangifte kunt u dat zelf nagaan. Als u btw-aangifte moet doen, leest u ook hoe u dat dan doet. En of u misschien nog met andere belastingen te maken hebt.
Meer informatie leest u bij Incidenteel btw-aangifte doen.