Signalen van btw-fraude

Hoe weet u dat u met btw-fraude te maken hebt? Dat is niet eenduidig, want er zijn verschillende vormen van btw-carrouselfraude. Er zijn wel signalen die kunnen duiden op carrouselfraude en waarbij u als ondernemer extra alert moet zijn op fraude.

Mogelijke signalen

U krijgt bijvoorbeeld goederen aangeboden met een hoge waarde, hoog transactievolume of onder de gangbare marktprijs. Ook steeds wisselende leveranciers en kopers en handelaren die sinds kort actief zijn of net een bestuurswisseling hebben ondergaan, kunnen duiden op btw-fraude.

Een andere aanwijzing voor carrouselfraude is dat een leverancier u al op voorhand aangeeft aan wie u de goederen kunt doorverkopen. Of een (potentiƫle) koper vertelt u bij wie u de door hem gevraagde goederen moet inkopen. U kunt ook worden benaderd om voor u branchevreemde artikelen te verkopen of om deel te nemen aan parallelhandel.

Bij carrouselfraude is regelmatig sprake van nepbedrijven in de handelsketen. Deze bedrijven zijn vaak speciaal opgericht om btw-fraude te plegen. Ze beschikken dan wel over een geldig btw-identificatienummer, maar niet over bijvoorbeeld een bedrijfspand, inventaris, personeel of een website. Op internet herkent u zo'n bedrijf omdat bijvoorbeeld alle inhoudelijke informatie ontbreekt over het bedrijf.

Afwijkende situaties

Dit zijn voorbeelden van situaties waarin sprake kan zijn van btw-carrouselfraude. Er zijn meer vormen en varianten en fraudeurs wisselen regelmatig van aanpak. Het is daarom niet mogelijk om een volledig overzicht te geven van alle kenmerken van en signalen voor btw-carrouselfraude. Ondernemers kennen hun eigen markt het beste en zijn meestal zelf goed in staat om bijzondere en afwijkende situaties in hun branche te herkennen.

Ondersteunende bedrijven

Ook ondersteunende bedrijven, zoals banken, belastingadviseurs en vervoerders kunnen zonder dat te willen betrokken raken bij carrouselfraude. Ook zij zullen alert moeten blijven.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.