Op tijd betalen (btw)

Het is belangrijk dat u het btw-bedrag van uw aangifte op tijd betaalt. U ontvangt geen aanslag, maar u betaalt het bedrag nadat u de aangifte hebt verzonden.

Btw-bedrag zelf overmaken

U maakt het bedrag van uw btw-aangifte zelf over. Bijvoorbeeld via internetbankieren of een mobiel bankieren app. Maak het bedrag over op IBAN (rekeningnummer) NL86 INGB 0002 4455 88 op naam van 'Belastingdienst'. Betaalt u vanaf een buitenlandse bankrekening en vraagt uw bank om een BIC-code, vul dan in: INGBNL2A. Vermeld altijd bij uw betaling het betalingskenmerk. Zet dit in het invulveld 'Betalingskenmerk'. Gebruikt u geen kenmerk of het verkeerde invulveld? Dan kunnen wij uw betaling niet verwerken.

Als u btw-aangifte hebt gedaan via Mijn Belastingdienst Zakelijk, kunt u uw aangifte ook betalen met iDEAL. U vindt hiervoor in Mijn Belastingdienst Zakelijk – bij de ingestuurde aangifte – een betaallink. Het betalingskenmerk en btw-bedrag zijn al voor u ingevuld als u met iDEAL betaalt.

Hoe vind ik het betalingskenmerk?

Bij elke betaling is een betalingskenmerk nodig. Dit kenmerk vindt u:

  • in Mijn Belastingdienst Zakelijk bij het overzicht van uw ingestuurde btw-aangiften
  • in uw btw-aangifte op het scherm 'Overzicht', onder het totaal te betalen btw-bedrag
  • met de Zoekhulp betalingskenmerk
  • met de Btw-Alert app.

Betaaldatum

U moet ervoor zorgen dat wij het btw-bedrag ontvangen binnen een maand na afloop van het aangiftetijdvak. Doet u per jaar aangifte? Dan moeten wij uw betaling vóór 1 april van het volgende jaar hebben ontvangen. Kijk bij 'Uiterste ontvangstdatum aangifte en betaling btw' voor inlever- en betaaldatums.

Let op!

Houd bij de betaling rekening met enkele dagen verwerkingstijd van uw bank. Als betaaldatum geldt de datum waarop uw betaling is bijgeschreven op onze rekening.

Niet op tijd betalen

Zorg ervoor dat u op tijd betaalt. Doet u dat niet, dan moet u mogelijk een boete betalen.

Meldingsplicht bij betalingsproblemen

Bent u bestuurder van een rechtspersoon? En kan die rechtspersoon de btw-schuld niet betalen? Dan moet u dit bij ons melden met het formulier 'Melding van betalingsonmacht bij belastingen en premies'.

Meer weten? Lees de brochure 'Aansprakelijkheid van bestuurders'. Deze meldingsplicht geldt ook als u bestuurder bent van een bedrijf dat net is gestart en u al weet dat de rechtspersoon de btw niet kan betalen. Ook als er nog geen aangiftebrief is verstuurd.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.