Fiscaal vertegenwoordiger

Een buitenlandse ondernemer kan een fiscaal vertegenwoordiger aanstellen om te voldoen aan de administratieve verplichtingen voor de Nederlandse btw. In sommige situaties is dit zelfs verplicht.

Bent u fiscaal vertegenwoordiger van een buitenlandse ondernemer? Dan voldoet u namens deze ondernemer aan de verplichtingen. Deze verplichtingen kunnen gaan over belaste prestaties in Nederland, intracommunautaire verwervingen en invoer uit niet-EU-landen. Als fiscaal vertegenwoordiger doet u btw-aangifte en geeft u de intracommunautaire leveringen en diensten op via de Opgaaf ICP. Daarnaast moet u in voorkomende gevallen een opgaaf doen aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Als fiscaal vertegenwoordiger bent u tot het bedrag van de zekerheid mede aansprakelijk voor de btw die de buitenlandse ondernemer aan ons moet betalen.

Vergunning

Om op te mogen treden als fiscaal vertegenwoordiger, hebt u een vergunning nodig. Er zijn 2 soorten vergunningen:

 • een algemene vergunning
  Hiermee vertegenwoordigt u uw klant bij alle leveringen en diensten waarvoor btw betaald moet worden, voor intracommunautaire verwervingen en voor invoer uit niet-EU-landen. U vertegenwoordigt uw klanten niet in situaties waarvoor zij een vertegenwoordiger met een beperkte vergunning hebben aangesteld.
 • een beperkte vergunning
  Hiermee vertegenwoordigt u uw klant slechts bij een beperkt aantal handelingen, zoals de invoer uit niet-EU-landen en de daaropvolgende leveringen, of de aan- en verkoop van accijns- of bulkgoederen.

Wanneer is een fiscaal vertegenwoordiger verplicht?

In de volgende gevallen is een fiscaal vertegenwoordiger verplicht:

 • Als de buitenlandse ondernemer in Nederland btw moet betalen over afstandsverkopen en in een niet-EU-land gevestigd is. In deze situatie is een fiscaal vertegenwoordiger met een algemene vergunning verplicht. Deze verplichting is niet aanwezig als de buitenlandse ondernemer de verschuldigde btw aangeeft via de Unieregeling of Invoerregeling. Als de buitenlandse ondernemer gebruik wil maken van de Invoerregeling, dan kan de ondernemer zich daarvoor alleen laten registreren door een tussenpersoon die gevestigd is in Nederland. Lees meer op 'Invoerregeling: registratie'.
 • Als de buitenlandse ondernemer accijnsgoederen of minerale oliën in- of verkoopt en daarbij 0% btw in rekening brengt of gebracht krijgt. De fiscaal vertegenwoordiger mag zowel een algemene als een beperkte vergunning hebben.
 • Als de buitenlandse ondernemer bulkgoederen in- of verkoopt en daarbij 0% btw in rekening brengt of gebracht krijgt. De fiscaal vertegenwoordiger mag zowel een algemene als een beperkte vergunning hebben.
 • Als de buitenlandse ondernemer minerale oliën koopt die daarna worden uitgeslagen uit een accijnsgoederenplaats met een bijzondere vergunning en daarom btw moet betalen. Dit geldt ook als de goederen na de uitslag worden verkocht. De fiscaal vertegenwoordiger mag zowel een algemene als een beperkte vergunning hebben.
 • Als de buitenlandse ondernemer bulkgoederen koopt die daarna worden uitgeslagen uit een plaatsgebonden btw-entrepot en daarom btw moet betalen. Dit geldt ook als de goederen na de uitslag worden verkocht. De fiscaal vertegenwoordiger mag zowel een algemene als een beperkte vergunning hebben.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.