Aangifte doen van goederen en diensten naar andere EU-landen

De omzet over goederen en diensten geeft u aan in uw btw-aangifte. Ook als u de btw hebt verlegd of het 0%-tarief hebt gehanteerd.

Aangifte doen in het buitenland?

In sommige gevallen moet u aangifte doen in een ander EU-land . In dat geval doet u daar aangifte over de goederen en diensten die u levert in dat land. U mag dan de btw aftrekken die u in dat land in rekening is gebracht.

Wanneer moet u in een ander EU-land aangifte doen?

In onder andere de volgende situaties moet u in het buitenland aangifte doen:

Btw betaald in Nederland, voor zaken in het buitenland

Hebt u bedrijfsactiviteiten waarover u btw-aangifte doet in het buitenland? Als u in Nederland btw hebt betaald over investeringen voor die activiteiten, mag u die aftrekken in uw Nederlandse aangifte. Hierbij geldt als voorwaarde dat de activiteiten belast moeten zijn met btw, als deze in Nederland zouden zijn verricht.

Voorbeeld

De verhuur van een woning in Nederland is vrijgesteld van btw. U hebt daarom geen recht op aftrek van btw. Dit geldt ook als u bijvoorbeeld een woning in Duitsland verhuurt en die verhuur daar belast zou zijn.

Andere situaties, andere regels

Bij een aantal soorten transacties binnen de EU kunnen de regels voor de btw-aangifte afwijken. U leest meer over deze afwijkende regels bij:

Eerdere btw-aangifte corrigeren

Als uw klant de goederen niet accepteert en deze terugstuurt, moet u uw btw-aangifte corrigeren. Hoe u dat doet, leest u bij Uw klant accepteert de goederen niet.

Levert u andere specifieke goederen of diensten? En twijfelt u wie hierover aangifte moet doen? Gebruik dan de hulpmiddelen Ik lever goederen naar het buitenland - hoe zit het met de btw? en Ik lever diensten in en uit het buitenland - hoe zit het met de btw?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.