Levering van margegoederen naar EU-landen

De margeregeling voor gebruikte goederen, kunst, verzamelvoorwerpen en antiek werkt binnen de hele EU. U kunt dus binnen de EU goederen verkopen op dezelfde manier als u dat in Nederland doet.

Levering naar EU-land

Bij de levering van margegoederen brengt u geen btw in rekening, maar vermeldt u op de factuur de term 'margeregeling'.

Wat moet u doen bij leveringen onder de normale btw-regeling?

Is uw klant btw-ondernemer die liever een factuur met btw wil? U kunt dan de goederen onder de normale btw-regeling verkopen. U brengt 9% of 21% btw in rekening. Als sprake is van een intracommunautaire levering, vermeldt u op de factuur 0% btw.

Als u de globalisatieregeling toepast, moet u de inkopen corrigeren. Hoewel u de goederen hebt ingekocht zonder btw of de btw niet als voorbelasting hebt afgetrokken, mogen ze niet meer als margegoederen in uw administratie staan. Trek het inkoopbedrag van de margegoederen die u verkocht met btw over de verkoopprijs, af van het totaalbedrag aan marge-inkopen. Neem de verkochte goederen in uw administratie op als normaal belaste goederen. Hebt u de goederen ingekocht met btw, maar de btw niet afgetrokken? U kunt die btw alsnog in uw aangifte als voorbelasting aftrekken.

Handelt u in gebruikte vervoermiddelen die bijna nieuw zijn?

U mag de margeregeling niet toepassen bij de levering van vervoermiddelen die nieuw of bijna nieuw zijn naar andere EU-landen.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.