Btw-aangifte doen als u goederen invoert vanuit niet-EU-landen

Als u goederen vanuit niet-EU-landen invoert, betaalt u normaal gesproken btw bij de Douane. U kunt de btw als voorbelasting aftrekken in de btw-aangifte, als u recht hebt op aftrek van btw. Als u een 'Vergunning verlegging btw bij invoer' (vergunning artikel 23) hebt, betaalt u de btw niet bij de douane aan grens, maar neemt u deze op in uw btw-aangifte. Hoe u deze vergunning aanvraagt, leest u bij Vergunning artikel 23 aanvragen. Deze regeling geldt alleen voor goederen die u in Nederland invoert. Voor sommige goederen moet u verplicht deze verlegging toepassen. Om welke goederen het gaat, leest u in deze bijlage.

Invoeren van goederen in een ander EU-land

Vindt invoer van goederen plaats in een ander EU-land? Dan betaalt u btw in dat land. Als u in dat land geen btw-aangifte hoeft te doen, dan kunt u deze btw digitaal terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Meer daarover leest u bij Btw terugvragen uit andere EU-landen. Bent u in het andere EU-land geregistreerd als ondernemer en doet u daar aangifte? Dan vraagt u de bij invoer betaalde btw terug via uw buitenlandse btw-aangifte.

Voorbeeld invoer in een ander EU-land

U koopt goederen in China en laat deze lossen in Hamburg. Dan voert u de goederen in Duitsland in en u betaalt daarover in Duitsland btw. U doet in Duitsland bij de douane aangifte ten invoer. U krijgt dan een invoerdocument. De btw vraagt u digitaal terug via de Nederlandse Belastingdienst.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.