Diensten voor het internationale diensten- en goederenverkeer

Dienstverlening voor internationaal verkeer van en naar niet-EU-landen is in veel gevallen belast met 0% btw. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • diensten rond de invoer van goederen
  • vervoer van personen met zeeschepen of luchtvaartuigen
  • diensten van tussenpersonen
  • veredelingsverkeer
  • intracommunautair goederenvervoer tussen, naar of vanuit de Azoren en Madeira

Let op!

Het 0%-tarief geldt in bovenstaande gevallen voor verkeer met niet-EU-landen. In enkele gevallen geldt dit ook bij diensten voor verkeer binnen de EU, zoals bij handel met de Azoren en Madeira. Bij intracommunautair goederenvervoer tussen andere EU-landen en daarmee samenhangende diensten zoals laden en lossen geldt dus geen 0%-tarief.

Voor het vervoer van personen met zeeschepen of luchtvaartuigen geldt het 0%-tarief wel, als het vervoer van personen plaatsvindt van en naar in andere lidstaten gelegen plaatsen.

Waar is uw dienst belast?

Voor een groot aantal diensten die u levert aan afnemers in het buitenland, is de plaats van de dienstverlening in het land van de afnemer. Of dit ook voor uw dienst geldt, kunt u beoordelen met het hulpmiddel Ik lever diensten in en uit het buitenland - hoe zit het met de btw? Vindt de dienst plaats in het buitenland? Dan is uiteraard in Nederland het 0%-tarief niet meer aan de orde.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.