Btw berekenen bij invoer van goederen uit landen buiten de EU
Als u goederen invoert uit niet-EU-landen, is die invoer belast in het land waar de goederen de EU binnenkomen. Dit betekent dat u btw betaalt aan de belastingdienst van dat land. Daar moet u ook aangifte doen. Worden de goederen direct bij aankomst in de EU onder douanetoezicht geplaatst? Of vallen ze onder een regeling voor tijdelijke invoer met volledige vrijstelling van invoerrecht, of onder een regeling voor extern douanevervoer? Dan hoeft u de btw nog niet te betalen. In die gevallen vindt de invoer plaats in het EU-land waar de goederen aan die regelingen worden onttrokken.
Hoe berekent u de btw?
De btw bij invoer berekent u over de douanewaarde van de goederen. De douanewaarde bestaat doorgaans uit:
- de vergoeding of transactiewaarde van de goederen
- de bijkomende kosten tot op de plaats van bestemming binnen de EU (commissie, verpakking, vervoer en verzekering)
- de belastingen (geen btw) en heffingen bij invoer uit niet-EU-landen
De vervoerskosten van goederen uit landen buiten de EU hangen af van het feit of de goederen bij binnenkomst in de EU direct worden ingevoerd of onder een douaneregeling worden vervoerd naar de plaats van bestemming en daar worden vrijgemaakt. Deze binnenkomst hoeft niet in Nederland te zijn.
Zolang de goederen buiten Nederland zijn en nog niet ingevoerd, is de levering niet belast met Nederlandse btw. Zijn de goederen al in Nederland, maar zijn deze nog niet ingevoerd? Dan geldt voor de levering van de goederen het 0%-tarief. Het 0%-tarief geldt niet meer zodra de goederen zijn ingevoerd. De volgende leveringen zijn dus belast met btw:
- leveringen door de ondernemer die de goederen heeft ingevoerd of in wiens opdracht de invoer heeft plaatsgevonden
- leveringen van de goederen nadat ze zijn ingevoerd
Reken vreemde valuta om
Als de factuur in vreemde valuta is, dan moet u deze omrekenen naar euro's. Gebruik hiervoor het hulpmiddel Wisselkoers zoeken.