Btw-tarief vervoerskosten invoer van goederen uit landen buiten de EU

Goederenvervoer van nog niet ingevoerde goederen uit niet-EU-landen, is belast met 0%. In welk land het vervoer belast is, kunt u controleren met het hulpmiddel Ik lever diensten in en uit het buitenland - hoe zit het met de btw?

Geeft u de goederen ten invoer aan bij de douane, en is de plaats van bestemming bekend? Dan zijn de kosten van het vervoer naar de plaats van bestemming inbegrepen in de douanewaarde. De vervoerskosten zijn dan belast met 0%.

Plaats van bestemming

De plaats van bestemming is de plaats waar uw opdrachtgever ze afgeleverd wil hebben. Deze plaats moet blijken uit gegevens die bekend zijn op het moment van de invoer.

Voorbeeld nog niet ingevoerde goederen

Een vervoerder vervoert goederen vanuit New York met bestemming Frankfurt. De goederen komen in Rotterdam de EU binnen en worden onder een douaneregeling (als T1-goederen) vervoerd naar Frankfurt, waar ze worden ingevoerd. De kosten van het vervoer over het traject New York-Frankfurt worden in de douanewaarde opgenomen. Het vervoer over het traject Rotterdam-Frankfurt is daarom belast met 0%.

Als u goederen uit een niet-EU-land invoert in Nederland zijn alle vervoerskosten naar de plaats van bestemming in de invoerwaarde begrepen. Het vervoer van de goederen vanaf deze plaats kan binnenlands vervoer of goederenvervoer tussen EU-landen zijn.

Voorbeeld ingevoerde goederen

Een vervoerder vervoert goederen vanuit New York met bestemming Frankfurt. De goederen worden in Rotterdam ingevoerd. In de aangifte ten invoer wordt als plaats van bestemming Rotterdam vermeld (de plaats waar de goederen worden overgeladen). De kosten van het vervoer over het traject New York-Rotterdam worden in de douanewaarde opgenomen. Het vervoer over het traject Rotterdam-Frankfurt is vervoer tussen EU-landen, dat wel belast is met btw. Controleer met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland waar deze dienst belast is.

Is de plaats van bestemming niet bekend op het moment van de invoer uit een niet-EU-land? Meer informatie vindt u bij Geen plaats van bestemming bekend.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.