Ik heb een digitaal platform of ik handel via een platform

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten de Europese Unie zijn gevestigd. Ondernemer in Nederland? Zie Afstandsverkopen, zoals e-commerce, en diensten voor particulieren in andere EU-landen. Is uw onderneming gevestigd in een ander EU-land dan Nederland? Informeer dan bij de belastingdienst van het vestigingsland.

Veel ondernemers verkopen via digitale platforms goederen aan particulieren in EU-landen. Denk aan websites waarop producten van verschillende ondernemers worden verkocht. Hierbij geldt in bepaalde situaties de zogenoemde platformfictie. De platforms moeten dan de btw betalen over de leveringen van goederen binnen de EU van de leveranciers die via hun platform handelen.

Voor welke platforms geldt de regel?

De platformfictie geldt alleen voor platforms die ‘faciliteren’. Dit betekent dat het platform:

 • klanten en leveranciers die goederen via het platform te koop aanbieden met elkaar in contact brengt
 • algemene voorwaarden heeft
 • betrokken is bij de betaling van de klanten en bij de bestelling en aflevering van de goederen

In welke situaties geldt de regel?

De regel geldt alleen in 2 situaties:

 • Bij afstandsverkopen van goederen die van buiten de EU worden ingevoerd en binnen de EU worden geleverd aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen. Bovendien heeft de zending een waarde van maximaal € 150.
 • Bij goederen die vanuit een opslagplaats in de EU worden verkocht door een ondernemer die zelf buiten de EU is gevestigd. In dit geval maakt de waarde van de goederen niet uit.

Bij de platformfictie wordt aangenomen dat de leverancier aan het platform levert en het platform aan de particulier. In de praktijk gaan de goederen waarschijnlijk nog steeds rechtstreeks van de leverancier naar de particulier.

Wat betekent de regel voor mij?

In de bovenstaande situaties geldt de platformfictie. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de levering van:

 • de leverancier aan het platform
  De leverancier belast deze levering tegen het 0%-btw-tarief of in het niet-EU-land (als daar sprake van is).
 • het platform aan de particulier
  Het platform berekent btw en moet btw betalen. Alsof het platform de feitelijke leverancier is. Hierbij kan het platform de Invoerregeling en de Unieregeling gebruiken, als het aan de voorwaarden voldoet.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.