Ik wil een toeslag aanvragen

Als u een toeslag wilt krijgen, dan kunt u die aanvragen met Mijn toeslagen. U hoeft een toeslag maar 1 keer aan te vragen. Als u aan de voorwaarden blijft voldoen, krijgt u de toeslag het volgende jaar vanzelf.

Hoe kan ik aanvragen?

Lees hoe u dat doet:

Tot wanneer kan ik mijn toeslag aanvragen?

Uw zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget kunt u nog aanvragen tot en met 1 september in het volgende jaar. U kunt bijvoorbeeld nog zorgtoeslag over 2022 aanvragen tot en met 1 september 2023.

Toeslag voor 2021 kunt u niet meer aanvragen. Hebt u nog vóór 2 september 2022 toeslag over 2021 aangevraagd? Dan kan het een tijdje duren voordat u de toeslag krijgt. U moet dan eerst wachten op de definitieve berekening. Binnen 1 week nadat u deze hebt gekregen, maken we het bedrag in 1 keer aan u over.

Kinderopvangtoeslag moet u zo snel mogelijk aanvragen. Want anders loopt u misschien toeslag mis. U bent op tijd als u de toeslag aanvraagt binnen 3 maanden nadat u er recht op krijgt.

Voorbeeld

Uw kind gaat vanaf 1 september 2022 naar de kinderopvang. U moet dan uiterlijk 31 december 2022 kinderopvangtoeslag aanvragen. Vraagt u de toeslag pas in februari 2023 aan? Dan krijgt u toeslag vanaf 1 november 2022. De toeslag voor september en oktober loopt u dus mis.

Hebt u uitstel voor uw aangifte inkomstenbelasting? Dan hebt u meer tijd om toeslag aan te vragen

Want u kunt dan nog zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget aanvragen tot de datum waarop het uitstel afloopt. Dat kan uitstel zijn voor uw aangifte óf voor de aangifte van uw toeslagpartner. Huurtoeslag kunt u ook aanvragen zolang een medebewoner nog uitstel heeft.

U kunt voor 2020 of eerder geen toeslag meer via Mijn toeslagen aanvragen. Bel daarom de BelastingTelefoon, zij helpen u met de aanvraag.

Als u toeslag aanvraagt over vorige jaren, kan het een tijdje duren voordat u de toeslag krijgt. U moet dan eerst wachten op de definitieve berekening.

Voorbeeld

U hebt tot 1 november 2023 uitstel gekregen voor uw aangifte inkomstenbelasting 2021. U mag dan uw zorgtoeslag over 2021 ook nog aanvragen tot 1 november 2023. Dat geldt ook als u de aangifte inkomstenbelasting 2021 bijvoorbeeld al in mei 2023 hebt ingevuld.

Wanneer gaat de toeslag in?

De toeslag gaat in op de 1e van de maand. Voldoet u later in de maand aan alle voorwaarden? Dan gaat de toeslag in op de 1e van de maand daarna. Dit geldt voor de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Kinderopvangtoeslag gaat in op de dag dat uw kind voor het eerst naar de kinderopvang gaat.

1 keer aanvragen

U hoeft uw toeslag niet ieder jaar opnieuw aan te vragen. De toeslag loopt vanzelf door in het nieuwe jaar.

Woont u buiten Nederland en wilt u zorgtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag aanvragen? Als u een DigiD hebt, kunt u dat doen met Mijn toeslagen.

Ik woon in het buitenland

Woont u buiten Nederland en wilt u zorgtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag aanvragen? Als u een DigiD hebt, kunt u dat doen met Mijn toeslagen.

Hebt u nog geen DigiD? Lees of u een DigiD kunt aanvragen.

Kunt u geen DigiD aanvragen? Bel dan de BelastingTelefoon Buitenland. De medewerker van de BelastingTelefoon controleert uw gegevens en vertelt u wat u moet doen. Houd uw burgerservicenummer (bsn) en dat van uw eventuele toeslagpartner bij de hand. Heeft uw toeslagpartner geen bsn? Lees hoe u deze kunt aanvragen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.