U verlaat de woning en uw (ex-)echtgenoot betaalt alle rente
Geldt voor u het volgende?
- U gaat scheiden.
- U had samen met uw (ex-)echtgenoot een eigen woning, maar u hebt deze woning verlaten.
- Uw (ex-)echtgenoot blijft in die eigen woning wonen.
- De woning is eigendom van u en uw (ex-)echtgenoot.
- Uw (ex-)echtgenoot betaalt alle (hypotheek)rente.
Dan is deze woning niet langer uw hoofdverblijf. Toch moet u de woning die u hebt verlaten nog 2 jaar nadat u deze hebt verlaten, als eigen woning in de aangifte opgeven. Deze periode van 2 jaar start op de dag nadat u de woning hebt verlaten. U geeft dan uw deel van het eigenwoningforfait van de door u verlaten woning aan in uw aangifte. U kunt dit bedrag opgeven als betaalde partneralimentatie.
Wat vult u in bij de aangifte?
Bij eigen woning:
- Uw deel van het eigenwoningforfait (inkomsten) van de door u verlaten woning
Woonde u in dit jaar nog in de door u verlaten woning? Dan rekent u uw eigenwoningforfait uit over de periode dat u er in woonde, maar ook over de periode dat u er niet in woonde. - Hebt u een andere eigen woning gekocht? Dan vult u ook het eigenwoningforfait van die eigen woning in.
- De door uw (ex-)echtgenoot betaalde rente over uw deel van de eigenwoningschuld van de woning die u hebt verlaten (aftrekposten)
U mag de rente alleen aftrekken als uw (ex-)echtgenoot deze betaalt op grond van de onderhoudsverplichting tegenover u. Dit bent u zelf met uw (ex-)echtgenoot overeengekomen, of uw (ex-)echtgenoot is hiertoe verplicht door de rechter.
- Hebt u een andere eigen woning gekocht? Dan vult u ook in: de betaalde rente over de eigenwoningschuld van die woningen de kosten van de geldlening voor die eigen woning.
Bij betaalde partneralimentatie:
- Het bedrag van uw deel van het eigenwoningforfait
U mag dit bedrag alleen aftrekken, als u uw deel van de woning gratis ter beschikking stelt aan uw (ex-)echtgenoot en het deel uitmaakt van de alimentatieplicht. De alimentatieplicht kan bijvoorbeeld blijken uit een rechterlijke uitspraak, een convenant of een andere (schriftelijke) overeenkomst. Uw (ex-)echtgenoot heeft dan voor dat deel van de woning het woongenot.
Bij ontvangen partneralimentatie:
- De door uw (ex-)echtgenoot voor u betaalde rente over uw deel van de eigenwoningschuld
U moet dit alleen opgeven als uw (ex-)echtgenoot deze rente betaalt op grond van de onderhoudsverplichting tegenover u. Dit bent u zelf met uw (ex-)echtgenoot overeengekomen, of (ex-)echtgenoot is hiertoe verplicht door de rechter.
Bij box 3:
- Moet u het bedrag dat uw (ex-)echtgenoot voor u betaalt aan hem terugbetalen? Dan moet u dit bedrag opnemen als een schuld in box 3.
U hebt de woning 2 jaar geleden verlaten
Op het moment dat u de voormalige eigen woning 2 jaar hebt verlaten, verandert uw situatie. De verlaten woning is dan geen eigen woning meer. U hebt dan geen recht meer op (hypotheek)rente aftrek voor deze woning. Ook hoeft u het eigenwoningforfait van uw deel van de woning niet meer op te geven. U kunt wel recht hebben op aftrek van betaalde partneralimentatie.
Uw (ex-)echtgenoot verlaat de woning binnen 2 jaar en de woning gaat in de verkoop
Verlaat uw (ex-)echtgenoot de woning binnen 2 jaar nadat u de woning hebt verlaten? En wordt de woning in de verkoop gezet? Dan geeft u de woning tijdelijk als eigen woning op. Daarbij gelden dezelfde voorwaarden als bij de zogenoemde verhuisregeling, alleen geldt een andere termijn waarbinnen u de woning als eigen woning opgeeft.
U geeft het huis namelijk als eigen woning op vanaf het moment dat u zelf de woning hebt verlaten. U doet dit tot het eind van het kalenderjaar waarin u bent vertrokken, plus de 3 kalenderjaren die daarop volgen.
Gedurende de periode waarin uw ex nog in het huis woonde, telt u de woning mee bij uw eigenwoningforfait en trekt u de hypotheekrente af. Vanaf het moment dat uw ex de woning heeft verlaten en de woning te koop staat, telt de woning niet meer mee voor uw eigen woningforfait, maar mag u nog wel de rente aftrekken.