Economische en fiscale overwaarde of restschuld

Als u uw eigen woning verkoopt dan is het mogelijk dat u economisch geen overwaarde hebt maar fiscaal gezien wel. Het kan ook zo zijn dat u economisch gezien wel een restschuld overhoudt aan de verkoop, maar dat deze fiscaal gezien niet als restschuld telt. Dit komt omdat wij uitgaan van de eigenwoningschuld en niet van de hypotheek of lening die u had voor uw eigen woning. Uw hypotheek of lening kan namelijk hoger of lager zijn dan uw eigenwoningschuld.

Voorbeeld

U hebt een paar jaar geleden uw huis gekocht. U hebt toen een hypotheek afgesloten voor € 250.000, maar van dit bedrag hebt u toen € 30.000 niet gebruikt voor uw eigen woning. Uw eigenwoningschuld is dus € 220.000.

Nu verkoopt u uw woning voor € 230.000. Economisch gezien hebt u nu geen overwaarde, maar wel een restschuld. Uw totale hypotheek is namelijk € 250.000. U houdt dus een schuld over van € 20.000.

Fiscaal gezien hebt u in deze situatie wel een overwaarde. De verkoopprijs van uw woning is € 230.000 en uw eigenwoningschuld is € 220.000. U hebt dus een overwaarde van € 10.000. Dit bedrag wordt toegevoegd aan uw eigenwoningreserve. Koopt u binnen 3 jaar een andere eigen woning? Dan moet u rekening houden met deze overwaarde.

Omdat u fiscaal gezien geen restschuld hebt, is de rente over uw restschuld ook niet aftrekbaar. De schuld valt dan in box 3 (sparen en beleggen).

Let op!

Hebt u na 28 oktober 2012 en vóór 1 januari 2018 uw eigen woning verkocht met verlies? Dan hebt u een restschuld eigen woning en mag u nog maximaal 15 jaar de betaalde rente en financieringskosten aftrekken. Lees meer bij Restschuld bij verkoop van uw eigen woning.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.