Wat zijn margegoederen?

Margegoederen zijn gebruikte goederen die u hebt ingekocht zonder btw. Onder voorwaarden zijn ook als margegoederen aan te merken: kunst, antiek en verzamelvoorwerpen die u met btw koopt of invoert. Meer daarover leest u bij Btw berekenen als u kunst koopt van een kunstenaar en bij invoer buiten de EU.

Gebruikte goederen

Gebruikte goederen zijn alle goederen die uw klant, al dan niet na reparatie, opnieuw kan gebruiken. Goederen die u van een particulier koopt, zijn altijd gebruikte goederen, ook al zijn ze nog nooit gebruikt.

Onder gebruikte goederen vallen ook goederen die zelf zijn vervaardigd, of gekweekt of zoals in geval van paarden zelf zijn gefokt.

Aan de toepassing van de margeregeling is de voorwaarde verbonden dat de btw niet eerder is afgetrokken. Koopt u als wederverkoper gebruikte goederen in? En wilt u gebruik maken van de margeregeling? Dan moet u de goederen inkopen bij iemand die bij de aankoop, vervaardiging, kweek of fok van de goederen de btw niet af heeft kunnen trekken. Want alleen dan kunt u als wederverkoper die deze goederen gaat leveren de margeregeling toepassen.

Wanneer past u de margeregeling niet toe?

Verkoopt u bijna nieuwe vervoermiddelen aan een afnemer in een andere EU-lidstaat? U mag dan de margeregeling niet toepassen. Verkoopt u edele metalen, edelstenen of margegoederen die u zelf hebt gebruikt? U mag dan niet altijd de margeregeling toepassen. Ook kunt u ervoor kiezen om de margeregeling niet toe te passen. U leest meer over deze situaties bij Wanneer de margeregeling niet toepassen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.