Btw aftrekken bij gemengd gebruik van roerende en onroerende investeringsgoederen

Investeringsgoederen zijn:

  • onroerende zaken, bijvoorbeeld een bedrijfspand
  • roerende goederen waarop u voor de inkomstenbelasting afschrijft, zoals een auto of computer

Gebruikt u investeringsgoederen ook privé? Dan moet u kiezen hoe u de goederen voor de btw wilt behandelen. U hebt de volgende keuzes:

Voorwaarden bij uw keuze

Bij het bepalen van uw keuze moet u rekening houden met een aantal voorwaarden:

  • U mag geen goederen tot uw bedrijfsvermogen rekenen die u alleen privé gebruikt.
  • U moet de keuze voor ieder investeringsgoed afzonderlijk maken.
  • U kunt ervoor kiezen goederen voor de btw tot uw bedrijfsvermogen te rekenen, terwijl u het voor de inkomstenbelasting tot uw privévermogen rekent. Maar dit kan niet als uw onderneming een rechtspersoon is, zoals een bv. Als directeur-grootaandeelhouder bent u namelijk geen ondernemer voor de btw, want dat is de bv. Voor het bepalen van de btw-aftrek bij het gebruik van een privéauto, beschouwt u uzelf als werknemer.
  • U moet uw keuze vastleggen in uw administratie.

Onroerende en roerende investeringsgoederen

Hebt u een onroerende zaak of een roerend investeringsgoed geheel of gedeeltelijk tot uw bedrijfsvermogen gerekend? Kijk dan bij 'Onroerende zaken' of 'Roerende investeringsgoederen' wat de gevolgen zijn van het privégebruik.

Alleen vrijgestelde omzet

Als u alleen vrijgestelde omzet hebt, mag u geen btw aftrekken. Niet voor het zakelijke deel, maar ook niet voor het privédeel.

Herziening van de aftrek bij wijziging in het gebruik

Het is mogelijk dat het daadwerkelijk gebruik van een investeringsgoed op een later moment wijzigt ten opzichte van de oorspronkelijke bestemming. In dat geval moet de aftrek van btw mogelijk worden herzien. Dit kan bij een wijziging in de verhouding tussen vrijgesteld en belast gebruik, maar ook bij een wijziging in de verhouding tussen belast en niet-belast gebruik.

Let op!

Is er een wijziging in de verhouding tussen belast en niet-belast gebruik? Dan moet u de goederen hebben aangeschaft als btw-ondernemer en moeten de goederen vallen onder het bedrijfsvermogen. Anders is herziening van de aftrek niet mogelijk.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.