Rechtsvorm en gevolgen voor uw belastingen

Voordat u van start gaat als ondernemer, beslist u in welke vorm u uw bedrijf gaat uitoefenen: alleen of samen met anderen. U kunt er ook voor kiezen om, eventueel samen met anderen, een zogenoemde rechtspersoon op te richten.

De vorm die u kiest voor de uitoefening van uw onderneming, heet rechtsvorm. De rechtsvorm is niet alleen van belang voor uw aansprakelijkheid, maar is ook van invloed op uw fiscale verplichtingen, zoals de btw en de inkomstenbelasting.

De volgende rechtsvormen komen het meest voor:

Rechtspersonen en natuurlijke personen

Er zijn belangrijke verschillen tussen een rechtspersoon en een onderneming die u zelf hebt, eventueel samen met anderen (natuurlijke personen). Veel van die verschillen hebben te maken met de aansprakelijkheid. Bent u zzp'er of hebt u de onderneming alleen of samen met anderen? Dan bent u aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Bij een rechtspersoon bent u in principe niet aansprakelijk, maar is de rechtspersoon aansprakelijk.

Lees meer over rechtsvormen op ondernemersplein.nl.

Registratie met uw bsn of RSIN

Als u een eenmanszaak inschrijft, wordt u geregistreerd met uw burgerservicenummer (bsn). Schrijft u uw onderneming met een andere rechtsvorm in? Dan krijgt u van de Kamer van Koophandel een RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer). Met uw bsn of RSIN bepalen wij het omzetbelastingnummer en eventuele andere nummers, zoals een loonheffingennummer. Kijk voor meer informatie over uw bedrijf inschrijven op de website van KVK.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.