Vennootschap onder firma (vof) en gevolgen voor uw belastingen

Van een vennootschap onder firma (vof) is sprake als u samen met anderen (de firmanten of vennoten) een onderneming begint.

Belastingen bij een vof

 • inkomstenbelasting
  Elke vennoot die aan de eisen voor ondernemerschap voldoet, is ondernemer voor de inkomstenbelasting en kan gebruikmaken van de regelingen voor ondernemers.
 • btw
  Voor de btw is de vof als geheel ondernemer. Als u bijvoorbeeld met z'n drieën een vof vormt, bent u alle 3 ondernemer voor de inkomstenbelasting maar is de vof ondernemer voor de btw.
 • loonheffingen
  Als u namens de vof personeel in dienst neemt, krijgt de vof te maken met loonheffingen.

Aansprakelijkheid bij een vof

De vof is geen rechtspersoon. Elke vennoot is aansprakelijk voor alle schulden van de vof.

Man-vrouwfirma

Een speciale vorm van de vof is de man-vrouwfirma: u begint samen met uw partner een onderneming.

Overeenkomsten met een vof

 • Als u en uw partner beiden voldoen aan de eisen voor het ondernemerschap, is ieder van u ondernemer voor de inkomstenbelasting. U kunt beiden gebruikmaken van de regelingen voor ondernemers.
 • De regels voor de btw en de loonheffingen bij een man-vrouwfirma zijn hetzelfde als bij een vof: de man-vrouwfirma als geheel is ondernemer voor de btw. Als u namens de man-vrouwfirma personeel in dienst neemt, krijgt de man-vrouwfirma te maken met loonheffingen.
 • De man-vrouwfirma is geen rechtspersoon. Beide partners zijn met hun persoonlijke vermogen aansprakelijk voor het totaal van de schulden van de firma.

Ongebruikelijk samenwerkingsverband

Bij sommige man-vrouwfirma's is er sprake van een zogenoemd ongebruikelijk samenwerkingsverband. Hierbij hebben partners samen een vof, terwijl een soortgelijke samenwerking nooit zou voorkomen bij personen die niet elkaars partner zijn of een andere (familie)relatie hebben. Een voorbeeld is een vof tussen een tandarts en een tandartsassistent.

Bij een ongebruikelijk samenwerkingsverband tellen ondersteunende werkzaamheden niet mee voor het urencriterium. De partner die niet voldoet aan het urencriterium, komt niet in aanmerking voor ondernemersaftrek.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.