Weet wanneer u ondernemer bent voor de Belastingdienst

Of u ondernemer bent, is niet altijd een makkelijke vraag. Als u dat wel bent, zijn er verschillende regels voor bijvoorbeeld de btw en de inkomstenbelasting. En als er iets verandert in uw onderneming, kunt u met andere belastingen te maken krijgen.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Wanneer u zich aanmeldt als ondernemer, beoordelen wij aan de hand van uw omstandigheden of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kunt u recht hebben op bepaalde ondernemersregelingen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Geen ondernemer, maar wel inkomsten

Bent u géén ondernemer voor de inkomstenbelasting en bent u ook niet in loondienst, maar hebt u wél inkomsten? Dan hebt u 'inkomsten uit overig werk'. U moet uw inkomsten opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Voor de kosten die u daarvoor maakt, gelden dezelfde regels als voor ondernemers. Maar u hebt geen recht op ondernemersregelingen, zoals de zelfstandigenaftrek en de investeringsaftrek.

Lijdt u verlies en is te verwachten dat dit zo blijft? Dan zijn uw werkzaamheden waarschijnlijk geen bron van inkomen. Deze inkomsten en de bijbehorende kosten geeft u niet op in uw aangifte.

Meer informatie over hoe u inkomsten opgeeft als u geen ondernemer bent, vindt u bij Wat zijn inkomsten uit overig werk.

Ondernemer voor de btw

Wanneer u geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kunt u dat wél zijn voor de btw (omzetbelasting). U bent namelijk ondernemer voor de btw als u zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent.

Als btw-ondernemer moet u btw in rekening brengen bij uw klanten en die btw met uw btw-aangifte aan ons afdragen. Maar de btw die uw leveranciers aan u in rekening hebben gebracht, mag u van dat bedrag aftrekken. Wat u aan ons moet betalen of van ons terugkrijgt, blijkt uit uw btw-aangifte.

Soms hoeft u geen btw te betalen. Bijvoorbeeld als u de kleineondernemersregeling (KOR) of een btw-vrijstelling kunt gebruiken.

Geef wijzigingen in uw onderneming door

Veranderingen in uw onderneming kunnen ook gevolgen hebben voor uw belastingen. Misschien moet u dan een bepaalde aangifte gaan doen. Of u kunt geen gebruik meer maken van bepaalde ondernemersregelingen. Of juist wél.

Sommige veranderingen meldt u aan KVK. Zij geven het weer door aan ons. Andere wijzigingen past u alleen bij ons aan.

Lees meer over welke wijzigingen u doorgeeft en de gevolgen voor uw belastingen.

Vanuit een uitkering starten

Wilt u een onderneming beginnen terwijl u een uitkering hebt? Houd er dan rekening mee dat uw ondernemerschap gevolgen kan hebben voor uw uitkering. Lees meer over het starten van een onderneming vanuit een WW-uitkering op ondernemersplein.nl.

Uw rechten en plichten

Als ondernemer krijgt u het hele jaar door op verschillende manieren met ons te maken. Bij al deze contacten hebt u een aantal rechten.

U hebt ook een aantal plichten. Bijvoorbeeld dat u uw aangiften invult en indient. Ook kunt u bezoek van ons krijgen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.