Hoe zit het met belastingvrije schenkingen voor een koopwoning?

Wilt u een woning kopen of verbouwen? En krijgt u hiervoor in 2020 een schenking van bijvoorbeeld uw ouders? Dan betaalt u over een bedrag van maximaal € 103.643 geen schenkbelasting.

Dit zijn de voorwaarden in 2020:

 • U gebruikt het geld om:
  • een eigen woning te kopen of te verbouwen
  • de hypotheek of restschuld van uw eigen woning af te lossen
  • de erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten van uw eigen woning af te kopen
 • Lees waarvoor u het geld nog meer mag gebruiken.

 • U bent tussen de 18 en 40 jaar. Of uw partner is tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee.
 • U gebruikt het geld uiterlijk in 2022.
 • U kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking is betaald en dat u de schenking hebt gebruikt voor uw eigen woning.
 • U of uw partner heeft niet eerder een 'verhoogde vrijstelling' gebruikt voor een schenking van deze schenker.
  Dat is een belastingvrije schenking voor uw eigen woning of een dure studie of een belastingvrije schenking die u vrij mag besteden. Heeft u of uw partner wél eerder een verhoogde vrijstelling gebruikt? Lees dan of u nog recht hebt op een belastingvrij bedrag.
 • Hebt u de schenking in een overeenkomst vastgelegd? Dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt.

U mag de schenking ook in 2 of 3 jaar belastingvrij ontvangen

Dus bijvoorbeeld € 30.000 in 2020, 2021 én in 2022. U of uw partner moet dan wel jonger zijn dan 40 jaar én u moet voldoen aan de rest van de voorwaarden.

Vraag de vrijstelling wel ieder jaar aan in de aangifte schenkbelasting.

De belastingvrije schenking komt in plaats van alle andere vrijstellingen

Dat betekent dat u in hetzelfde jaar niet ook nog € 5.515 belastingvrij mag ontvangen van uw ouders, of € 2.208 als u de schenking van iemand anders kreeg.

Krijgt u de schenking van uw ouders? Dan mag u van de € 103.643 een bedrag van maximaal € 26.457 besteden aan iets anders dan uw eigen woning. Krijgt u de schenking van iemand anders? Dan mag u van de € 103.643 een bedrag van maximaal € 2.208 besteden aan iets anders dan uw eigen woning.

Krijgt u de schenking in 2 of 3 jaar? Dan mag u alleen in het 1e jaar € 26.457 vrij besteden. In het 2e en 3e jaar mag u daarnaast € 5.515 belastingvrij ontvangen van uw ouders, of € 2.208 als u de schenking van iemand anders kreeg. Die bedragen mag u ook vrij besteden.

Sommige schenkingen moet u bij elkaar optellen

Namelijk als u de schenkingen krijgt van dezelfde persoon. Krijgt u een schenking van mensen die partners zijn van elkaar? Dan zien wij hen ook als 1 schenker.

Schenkingen aan u en uw partner moet u óók bij elkaar optellen. Hoe dat zit leest u bij Wie zijn partners voor de schenkbelasting.

Hoe maakt u gebruik van de schenkingsvrijstelling?

Die vraagt u aan in de aangifte schenkbelasting 2020. Want u moet wél aangifte doen, ook bij een belastingvrije schenking.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.