Hoe zit het met belastingvrije schenkingen voor een koopwoning?

Wilt u een woning kopen of verbouwen? En krijgt u hiervoor een schenking van bijvoorbeeld uw ouders? Dan betaalt u over een bedrag van maximaal € 100.800 geen schenkbelasting.

Dit zijn de voorwaarden:

  • U gebruikt het geld voor aankoop of verbouwing van uw eigen woning. Of voor de aflossing van uw hypotheek of restschuld. Óf u koopt er erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten mee af.
  • U of uw partner is tussen de 18 en 40 jaar. Uw 40e verjaardagen tellen nog mee.
  • U gebruikt het geld uiterlijk in 2020.
  • U kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking is betaald, en dat u de schenking hebt gebruikt voor uw eigen woning.
  • U hebt niet in een eerder jaar meer dan € 2.147 belastingvrij gekregen van dezelfde schenker. Of als het om uw ouders gaat: u hebt niet in een eerder jaar meer dan € 5.363  belastingvrij gekregen.
    Hebt u wél eerder een verhoogde vrijstelling gebruikt, voor uw eigen woning, een dure studie of vrij te besteden? Lees dan of u nog recht hebt op een belastingvrij bedrag
  • Hebt u de schenking in een overeenkomst vastgelegd? Dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt.

U mag de schenking ook in 2 of 3 jaar belastingvrij ontvangen

Dus bijvoorbeeld € 30.000 in 2018, 2019 én in 2020. Zolang u of uw partner jonger is dan 40 jaar én u aan de rest van de voorwaarden voldoet.

Vraag de vrijstelling wel ieder jaar aan in de aangifte schenkbelasting.

De belastingvrije schenking komt in plaats van alle andere vrijstellingen

Dat betekent dat u in hetzelfde jaar niet ook nog € 5.363 belastingvrij mag ontvangen van uw ouders, of € 2.147 als u de schenking van iemand anders kreeg.

Krijgt u de schenking van uw ouders? Dan mag u van de € 100.800  een bedrag van maximaal € 25.731 besteden aan iets anders dan uw woning.

Krijgt u de schenking in 2 of 3 jaar? Dan mag u alleen in het 1e jaar € 25.731 vrij besteden. In het 2e en 3e jaar mag u € 5.363 belastingvrij ontvangen van uw ouders, of € 2.147 als u de schenking van iemand anders kreeg. Die bedragen mag u ook vrij besteden.

Tel schenkingen van uw ouders bij elkaar op

Krijgt u van uw vader én van uw moeder een schenking? Dan zien wij dat voor de vrijstelling als 1 schenking. Tel de bedragen dus bij elkaar op. Ook als uw ouders zijn gescheiden.

Hoe maakt u gebruik van de schenkingsvrijstelling?

Die vraagt u aan in de aangifte schenkbelasting 2018. Want u moet wél aangifte doen, ook bij een belastingvrije schenking.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.