Grootwagenparkhouder-regeling

Grote bedrijven met veel kentekens, zoals leasemaatschappijen, kunnen onder voorwaarden gebruikmaken van de grootwagenparkhouder-regeling (GWH-regeling) voor de motorrijtuigenbelasting. Zij kunnen de factuurspecificaties voor alle motorrijtuigen ophalen via Digipoort. Wij incasseren de motorrijtuigenbelasting in 1 bedrag.

Aanmelden voor GWH-regeling

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de GWH-regeling, stuur dan een brief naar:

Belastingdienst/Centrale administratieve processen
Team Verzoeken
Postbus 9047
7300 GJ Apeldoorn

Factuurspecificaties ophalen via Digipoort

GWH-deelnemers kunnen de factuurspecificaties ophalen via Digipoort. Degene die de factuurspecificaties ophaalt, moet voor de GWH-regeling dus zijn aangesloten op Digipoort.

Uw intermediair haalt de factuurspecificaties op

Bent u geregistreerd als grootwagenparkhouder voor de motorrijtuigenbelasting en doet uw belastingadviseur of boekhouder (hierna: intermediair) hiervoor de administratie? Dan kan uw intermediair via Digipoort de factuurspecificaties ophalen. U moet daar toestemming voor geven.

Uw intermediair kan de factuurspecificaties ophalen als uw machtiging is geregistreerd. Dit gaat als volgt:

  1. Uw intermediair meldt dat die uw factuurspecificaties voor de grootwagenparkhouder-regeling wil ophalen in Digipoort.
  2. Uw intermediair stuurt een aanvraag voor de registratie van uw machtiging, om uw factuurspecificaties op te halen.
  3. De aanvraag van uw intermediair gaat naar Logius, de overheidsdienst die het machtigingenregister beheert. In dit register houdt Logius bij wie de factuurspecificaties voor de grootwagenparkhouder-regeling mag ophalen.
  4. Wij sturen u een registratiebrief over de aanvraag van uw intermediair. Hierin vragen wij u toestemming voor het registreren van uw machtiging, zodat uw intermediair de factuurspecificaties kan ophalen. In deze brief staat de bedrijfsnaam waaronder uw intermediair is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Die naam kan afwijken van de bedrijfsnaam die u kent. Neem bij twijfel contact op met uw intermediair.
  5. U beslist of u akkoord gaat met de registratie van uw machtiging:
    • Gaat u akkoord, dan moet u de activeringscode uit de brief doorgeven aan uw intermediair. Doe dit ruim voor de in de brief genoemde datum. Uw intermediair moet de code activeren. Hierna kan uw intermediair de factuurspecificaties ophalen.
    • Gaat u niet akkoord, dan geeft u de activeringscode niet door aan uw intermediair. Zonder activeringscode wordt de machtiging niet actief en kan uw intermediair de factuurspecificaties niet ophalen.

Registratie van machtiging

Een registratie van een machtiging voor de factuurspecificaties van de GWH-regeling is alleen voor deze berichten. U beslist dus voor elke soort belasting of u akkoord gaat met de registratie van uw machtiging.

Let op!

Uw intermediair kan alleen de factuurspecificaties ophalen die wij hebben klaargezet.

Registratie intrekken

U kunt de registratie van uw machtiging door uw intermediair op elk moment intrekken. Bijvoorbeeld als u overstapt naar een andere intermediair. Gebruik hiervoor het formulier 'Registratie machtiging intermediair afwijzen of intrekken' dat wij meesturen met de registratiebrief. U kunt het formulier ook downloaden van logius.nl.

Van intermediair veranderen

Als u overstapt naar een andere intermediair, zal uw nieuwe intermediair de factuurspecificaties op willen kunnen halen. Uw nieuwe intermediair neemt de administratie over van uw vorige intermediair. U trekt de registratie van de machtiging van uw vorige intermediair in, waarna uw nieuwe intermediair een aanvraag doet voor het registreren van zijn machtiging. U krijgt een registratiebrief over deze aanvraag.

Let op!

Hebt u het adres van uw intermediair als uw postadres opgegeven? Dan gaat ook onze brief over de aanvraag van een registratie van de machtiging naar uw intermediair. Wij gaan ervan uit dat u de brieven op tijd van uw intermediair krijgt.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.