Een motorrijtuig kopen

Als u een motorrijtuig koopt, betaalt u motorrijtuigenbelasting (vroeger: wegenbelasting) vanaf de dag dat het motorrijtuig op uw naam staat. Het maakt niet uit of u met uw motorrijtuig gebruikmaakt van de weg of alleen van priv├ęterrein. Ook maakt het niet uit of u bijvoorbeeld dagelijks met uw motorrijtuig rijdt, of dat uw motorrijtuig vrijwel het hele jaar binnen staat.

U berekent de motorrijtuigenbelasting die u moet betalen met het hulpmiddel Motorrijtuigenbelasting berekenen.

Ik koop een nieuw motorrijtuig

Als u een nieuw motorrijtuig koopt, betaalt u uw motorrijtuigenbelasting vanaf de afgiftedatum van uw kentekencard. Deze dag bepaalt de begindatum van uw tijdvakken.

Voorbeeld

U koopt een nieuwe personenauto. De afgiftedatum van uw kentekencard is 20 mei. U betaalt uw motorrijtuigenbelasting per 3 maanden. Uw tijdvakken beginnen telkens op 20 mei, 20 augustus, 20 november, 20 februari enzovoort.

Ik koop een gebruikt motorrijtuig

Als u een gebruikt motorrijtuig koopt, betaalt u motorrijtuigenbelasting vanaf de aankoopdatum. De tijdvakken voor de motorrijtuigenbelasting van dit gebruikte motorrijtuig veranderen echter niet. Deze blijven afhankelijk van de afgiftedatum van het kentekenbewijs of de kentekencard. De begindatum van het tijdvak en de aankoopdatum zijn dus meestal niet gelijk. Daarom betaalt u vaak eerst motorrijtuigenbelasting over een deel van een tijdvak, en pas daarna steeds over een heel tijdvak.

Voorbeeld

U koopt op 20 mei een gebruikte motor. U betaalt uw motorrijtuigenbelasting per 3 maanden. De afgiftedatum van uw kentekenbewijs is 10 juni. De tijdvakken beginnen dus telkens op 10 juni, 10 september, 10 december en 10 maart.

U betaalt de 1e keer motorrijtuigenbelasting over een deel van een tijdvak, namelijk over de periode 20 mei tot en met 9 juni. Vanaf 10 juni betaalt u steeds over een heel kwartaal.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.