Kosten voor onderhoud of verbouwing

Maakt u kosten om uw eigen woning te onderhouden of te verbouwen? Dan neemt uw eigenwoningreserve met dat bedrag af. Het maakt niet uit of u de kosten zelf betaalt of hier een lening voor afsluit.

Lening voor onderhoud en verbouwing

Hebt u een verbouwingslening voor uw eigen huis en bent u nog niet begonnen met de werkzaamheden? Dan geeft u het deel van de hypotheek of lening dat hoger is dan de eigenwoningreserve aan als eigenwoningschuld (box 1: werk en woning). Dit mag tot 6 maanden nadat u de lening hebt afgesloten. Zijn die 6 maanden voorbij en hebt u het geld nog niet gebruikt voor het onderhoud of de verbouwing? Dan geeft u het geleende bedrag aan als schuld in box 3 (sparen en beleggen).

Voorbeeld

U hebt een eigenwoningreserve van € 30.000. U gaat uw woning verbouwen en sluit hiervoor een verbouwingslening af van € 50.000. U mag nu een bedrag van € 20.000 optellen bij uw eigenwoningschuld. Over dit bedrag mag u de betaalde rente en kosten aftrekken. Het overige bedrag van € 30.000 geeft u aan als schuld in box 3 (sparen en beleggen). De rente en kosten over deze € 30.000 van de lening mag u niet aftrekken.

Verbouwingsdepot

Staat de lening voor het onderhoud of de verbouwing op een aparte rekening (verbouwingsdepot)? Dan geeft u het deel van de hypotheek of lening dat hoger is dan de eigenwoningreserve maximaal 2 jaar lang aan als eigenwoningschuld (box 1). Dit geldt alleen voor de periode waarin het onderhoud of de verbouwing plaatsvindt. Als het onderhoud of de verbouwing eerder eindigt, dan geeft u het restant aan als schuld in box 3.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.