U geeft korting voor betalingen die op tijd zijn

Als u uw klanten korting geeft omdat zij voor een bepaalde datum betalen, dan kunt u de korting wel of niet meteen op de factuur zetten. In elk geval moet u anders met de btw omgaan:

  1. U zet de korting meteen op de factuur.
    Als u de korting direct op de factuur zet en uw klanten betalen op tijd, dan hebt u het juiste btw-bedrag in rekening gebracht. Maar als uw klanten niet op tijd betalen en dus geen korting krijgen, dan moet u alsnog btw betalen over de korting die op de factuur staat. U geeft dit op in de btw-aangifte. Als uw klanten btw mogen aftrekken, dan kunnen zij de btw over de niet verkregen korting alleen aftrekken als u hen een aanvullende factuur stuurt over de korting.
  2. U zet de korting niet meteen op de factuur.
    Als uw klanten op tijd betalen en daarbij gebruikmaken van de korting, dan hebt u te veel btw in rekening gebracht. Zolang u geen creditfactuur aan uw klanten geeft, moet u die btw aan ons betalen. Als u uw klant wel een creditfactuur geeft, dan kunt u de btw over de korting verrekenen in uw btw-aangifte. Als uw klanten het volledige btw-bedrag van de factuur hebben afgetrokken in hun btw-aangifte, zonder rekening te houden met de korting, dan moeten zij op basis van de creditfactuur de btw over de korting aan ons terugbetalen.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.