Hoe btw-aangifte invullen en versturen?

U doet digitaal btw-aangifte. U vindt het formulier 'Aangifte omzetbelasting' onder Inloggen voor ondernemers. U logt hier in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u van ons hebt gekregen. U kunt ook aangifte doen met eigen aangifte- of administratiesoftware. Meer hierover leest u bij Aangifte doen met aangifte- of administratiesoftware.

Aangifte invullen

In de aangifte vermeldt u de btw die u hebt berekend aan uw klanten, en de btw die uw leveranciers aan u hebben berekend. Vervolgens verstuurt u de aangifte. Meer uitleg over de aangifte vindt u in het aangifteformulier en in de 'Toelichting aangifte omzetbelasting'.

Aangifte versturen en betalen

Nadat u de aangifte hebt ingevuld en verzonden, krijgt u een ontvangstbevestiging. Als u btw terugkrijgt, sturen wij u daarover binnen enkele weken bericht. Als u btw moet betalen, moet u dat uiterlijk doen op de datum die in het beveiligde gedeelte van onze internetsite staat. Als u niet of niet op tijd betaalt, kunnen wij u een naheffingsaanslag of een boetebeschikking opleggen. Als dag van betaling geldt de datum waarop het bedrag is bijgeschreven op onze rekening. Bij betaling via uw bankrekening moet u rekening houden met enige dagen verwerkingstijd.

Fiscale eenheid

Doet u aangifte voor een fiscale eenheid. Let er dan op dat u inlogt met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de fiscale eenheid. Alleen dan staat de juiste aangifte voor u klaar.

Gegevens wijzigen

In de digitale btw-aangifte kunt u de gegevens van uw onderneming niet wijzigen. Verandert bijvoorbeeld uw adres? Dan geeft u dat schriftelijk door aan uw belastingkantoor.

Een opgaaf of wijziging van uw rekeningnummer geeft u door met het formulier 'Wijziging rekeningnummer ondernemers' in het beveiligde gedeelte van onze internetsite. U vindt dit formulier onder ‘Overige formulieren’. U moet dit formulier ook gebruiken als u btw-aangifte doet met eigen software. Is uw wachtwoord verlopen? Neem dan contact op met de BelastingTelefoon.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.