Btw-aangifte invullen en versturen

U doet btw-aangifte in Mijn Belastingdienst Zakelijk. U logt in met eHerkenning of DigiD. Onder 'omzetbelasting' vindt u uw btw-aangifte.

Naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

Alleen ondernemers of organisaties die geen KVK-inschrijving hebben en niet kunnen inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, kunnen nog tot 1 juli 2024 btw-aangifte doen via het oude portaal met het formulier 'Aangifte omzetbelasting'.

Meer informatie vindt u op:

U kunt ook btw-aangifte doen via administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener.

Aangifte invullen

In de aangifte vermeldt u de btw die u hebt berekend aan uw klanten, en de btw die uw leveranciers aan u hebben berekend. Vervolgens verstuurt u de aangifte. Meer uitleg over de aangifte vindt u in het aangifteformulier en in de 'Toelichting aangifte omzetbelasting'.

Aangifte versturen en betalen

Nadat u de aangifte hebt ingevuld en verzonden, krijgt u een ontvangstbevestiging. Als u btw terugkrijgt, sturen wij u daarover binnen enkele weken bericht. Als u ingelogd bent ziet de datum staan waarop u uiterlijk btw moet betalen. Als u niet of niet op tijd betaalt, kunnen wij u een naheffingsaanslag of een boetebeschikking opleggen. Als dag van betaling geldt de datum waarop het bedrag is bijgeschreven op onze rekening. Bij betaling via uw bankrekening moet u rekening houden met enige dagen verwerkingstijd.

Inloggen voor een fiscale eenheid voor de btw

Wij verwachten dat eHerkenning begin maart 2024 beschikbaar is voor fiscale eenheden voor de btw. Zodra we hierover meer weten, leest u dat op deze pagina.

Heeft 1 van de ondernemingen binnen de fiscale eenheid al eHerkenning? Dan kan deze onderneming namens de fiscale eenheid inloggen. Hoe u dat doet, vindt u bij Inloggen en machtigen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, onder 'U hebt een fiscale eenheid voor de btw'.

Gegevens wijzigen

In de digitale btw-aangifte kunt u de gegevens van uw onderneming niet wijzigen. Verandert bijvoorbeeld uw adres? Dan geeft u dat schriftelijk door aan uw belastingkantoor.

Een opgaaf of wijziging van uw rekeningnummer geeft u door als u ingelogd bent op Mijn Belastingdienst Zakelijk met het formulier 'Opgeven of wijzigen rekeningnummer ondernemers' of met het formulier 'Opgaaf rekeningnummer ondernemers'. U moet dit formulier ook gebruiken als u btw-aangifte doet met eigen boekhoudsoftware.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.