Veilinghouders, commissionairs en dergelijke

Verkoopt u goederen in opdracht van iemand anders? Bijvoorbeeld als veilinghouder of als commissionair? Voor de btw zijn er dan 2 leveringen. U koopt de goederen van de verkoper en u verkoopt de goederen aan de koper. Over deze 2e levering moet u btw berekenen.

Margegoederen

Verkoopt u margegoederen? Dan kunt u de margeregeling toepassen. U betaalt dan alleen btw over uw winstmarge. Vaak is dit uw provisie.

Bij een executieverkoop is het vaak niet duidelijk of de pandgever aftrekgerechtigd was. U mag dan als veilinghouder de margeregeling toepassen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het goed is kennelijk in gebruikte staat.
  • Aan u is een factuur afgegeven, waarop geen btw is vermeld.
  • Het is u niet bekend en kan u ook niet bekend zijn dat de pandgever recht heeft op aftrek en de btw ook daadwerkelijk heeft afgetrokken.

Veilingregeling bij onroerende zaken

Verkoopt u als veilinghouder een onroerende zaak? Voor de btw zijn er dan 2 leveringen. U koopt de goederen van de verkoper en u verkoopt de goederen aan de koper. Of u over de verkoop btw verschuldigd bent, leest u bij Levering van een onroerende zaak.

U kunt als veilinghouder er voor kiezen om de veilingregeling niet toe te passen. Dit betekent dat sprake is van 1 levering, namelijk van de verkoper aan de koper. Voor het niet toepassen van de veilingregeling gelden de volgende voorwaarden:

  • Het moet duidelijk zijn dat alle partijen (verkoper, koper en u als veilinghouder) er voor kiezen om de veilingregeling niet toe te passen en de daarbij behorende btw-gevolgen accepteren.
  • U moet btw betalen over de provisie die u ontvangt voor de veiling (het veilinghonorarium).
  • Bij een executieverkoop wordt de btw verlegd naar de koper.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.