Btw berekenen bij het uitvoeren van goederen naar landen buiten de EU

Als u goederen uitvoert naar landen buiten de EU of opslaat in een douane-entrepot, brengt u 0% btw in rekening aan uw afnemer. Het maakt hierbij niet uit of u levert aan een ondernemer of aan een particulier. U moet wel de uitvoer kunnen aantonen. Dit doet u met behulp van uw administratie. Levert u aan een ondernemer die zelf de goederen bij u afhaalt? Dan kunt u ook het 0%-tarief gebruiken. U moet dan wel aantonen dat uw afnemer ondernemer is en dat de goederen de EU hebben verlaten.

Export door particulier

Levert u goederen aan een particulier die deze goederen meeneemt in de bagage naar een land buiten de EU? U kunt deze goederen btw-vrij leveren. Hoe u dat doet, leest u bij Export door particulier die buiten de EU woont.

Export door liefdadige, opvoedkundige of menslievende instellingen

Bent u een liefdadige, opvoedkundige of menslievende instelling? En exporteert u ongebruikte goederen naar landen buiten de EU? U kunt dan de btw terugvragen die u in Nederland hebt betaald. U vraagt de btw terug met het formulier 'Verzoek teruggaaf omzetbelasting door liefdadige, opvoedkundige of menslievende instelling'. Op het formulier staat ook welke voorwaarden gelden.

Bevoorrading van schepen en vliegtuigen

Als u schepen en luchtvaartuigen bevoorraadt, kunt u onder voorwaarden 0% btw in rekening brengen. U leest er meer over bij Btw-tarief bevoorrading van schepen en vliegtuigen.

ABC-leveringen bij uitvoer naar landen buiten de EU

Is uw levering onderdeel van een ABC-levering naar een land buiten de EU? Dan kunt u het 0%-tarief gebruiken als u een schriftelijke opdracht tot uitvoer hebt van uw koper. Een voorbeeld van een schriftelijke opdracht vindt u op overheid.nl. U moet deze verklaring bij uw administratie bewaren.

Bent u de ondernemer die de goederen daadwerkelijk uitvoert naar een land buiten de EU? Om het 0%-tarief te mogen gebruiken, moet u die uitvoer kunnen aantonen aan de hand van uw administratie.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.