ABC-levering binnen de EU

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

Bij een ABC-levering zijn altijd ten minste 3 ondernemers uit 1 of meer landen betrokken. Bij zo'n levering verkoopt ondernemer A aan B en B verkoopt door aan C. A levert de goederen direct aan C. Er is sprake van 2 transacties. Wie betaalt de btw als er sprake is van een ABC-levering binnen de EU? Ondernemer A, B of C?

Voorbeeld ABC-levering

Oliemaatschappij A in Hamburg verkoopt een partij ruwe olie aan oliemaatschappij B in Rotterdam, die op zijn beurt de partij olie doorverkoopt aan oliehandelaar C in Italië. Oliemaatschappij B heeft A opdracht gegeven de goederen rechtstreeks naar C in Italië te brengen. Het vervoer naar Italië is dus onderdeel van de levering van A aan B.

1e levering


De 1e levering van A naar B is een levering aan een ondernemer in een ander EU-land. Omdat het vervoer onderdeel is van deze levering, is dit een intracommunautaire levering. A stuurt een factuur met 0% btw. B moet zich registreren in Italië als btw-plichtige ondernemer en geeft daar zijn intracommunautaire verwerving aan.

2e levering


De 2e levering (van B aan C) is een binnenlandse levering in Italië (omdat de olie in Italië is gebleven), tussen 2 ondernemers. B brengt dus Italiaanse btw in rekening aan C.

Vereenvoudigde ABC-levering

Om het tussenhandelaar B gemakkelijker te maken is een ABC-levering ook mogelijk zonder registratie in het land van C. U vindt hier meer informatie over:

 

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.