Afstandsverkopen

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

Hebt u een onderneming in een ander EU-land dan Nederland, en verkoopt u in Nederland goederen aan particulieren of rechtspersonen zonder btw-identificatienummer? En gaat het niet om nieuwe of bijna nieuwe vervoermiddelen? Dan berekent u de btw in het land waar uw onderneming is gevestigd.

Hierop bestaat 1 uitzondering: de regeling voor afstandsverkopen. Bij afstandsverkopen betaalt u de btw niet in het vestigingsland, maar in Nederland. Bij een afstandsverkoop voldoet u aan de volgende 2 voorwaarden:

  • U levert de goederen af bij de koper in Nederland. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt hiervoor ook een ander bedrijf inschakelen. Van belang is dat het vervoer door u is gedaan, of voor uw rekening komt.
  • U verkoopt in een kalenderjaar voor meer dan het drempelbedrag van € 100.000 aan Nederlandse particulieren of rechtspersonen zonder btw-identificatienummer.

Is de regeling voor afstandsverkopen op u van toepassing? Dan moet u zich registreren bij Belastingdienst/kantoor Buitenland.

Let op!

Gaat u in een jaar over de drempel van € 100.000 heen? Dan geldt in het volgende jaar geen drempelbedrag. U betaalt dan over alle afstandsverkopen Nederlandse btw.

Drempelbedrag niet toepassen

U kunt ook kiezen om over al uw afstandsverkopen Nederlandse btw te betalen, ook als u niet over het drempelbedrag heengaat. U moet dat wel vooraf melden bij de belastingdienst in uw eigen land.

Accijnsgoederen

Het drempelbedrag van € 100.000 geldt niet voor accijnsgoederen. Voor accijnsgoederen, zoals bier, wijn en sigaretten betaalt u altijd btw in Nederland. Ook als het om minder dan € 100.000 gaat.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.