Afstandsverkopen

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

Hebt u een onderneming in een ander EU-land dan Nederland, en verkoopt u in Nederland goederen aan particulieren of rechtspersonen zonder btw-identificatienummer? En gaat het niet om nieuwe of bijna nieuwe vervoermiddelen? Dan berekent u de btw in het land waar uw onderneming is gevestigd.

Hierop bestaat 1 uitzondering voor afstandsverkopen. Bij afstandsverkopen betaalt u de btw niet in het vestigingsland, maar in Nederland. Bij een afstandsverkoop voldoet u aan de volgende voorwaarden:

  • U levert rechtstreeks aan klanten in Nederland die geen btw-aangifte hoeven te doen. Dat zijn alle particulieren, maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw-aangifte hoeven te doen.
  • U zorgt zelf voor de verzending van uw goederen.
  • Het gaat niet om margegoederen en nieuwe of bijna nieuwe vervoermiddelen, zoals auto’s en motoren. En ook niet om zogenoemde montageleveringen, zoals zonneschermen.

Gaat het om afstandsverkopen? Dan kunt u mogelijk de Unieregeling of de Invoerregeling gebruiken. Daarmee doet u in uw eigen land aangifte voor uw afstandsverkopen in de Europese Unie. Gebruikt u die regelingen niet? Dan moet u zich registreren bij Belastingdienst/Kennis- en Expertisecentrum Buitenland.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.