Invoeren vanuit niet-EU-landen naar Nederland

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

Goederen die van buiten de EU Nederland binnenkomen, moet u aangeven bij de Douane. U kunt de goederen dan via een douaneaangifte de EU in brengen. De btw over de goederen betaalt u bij de Douane. Deze btw kunt u later als voorbelasting aftrekken of terugvragen, als de goederen volgens de douaneaangifte voor u zijn bestemd. De goederen zijn dan op uw naam geïmporteerd.

Voorbeeld

U koopt goederen in China. U laat de goederen vervoeren naar Nederland en u geeft deze in Nederland ten invoer aan op uw eigen naam. U betaalt Nederlandse btw over de douanewaarde van de goederen. De douanewaarde is de waarde van de goederen, plus de kosten van transport, verzekeringen en dergelijke, tot aan de buitengrens van de EU.

Als buitenlandse ondernemer kunt u bij invoer van goederen uit niet-EU-landen de verleggingsregeling niet toepassen. U kunt wel gebruikmaken van een fiscaal vertegenwoordiger. Deze kan namens u de verleggingsregeling bij invoer uit niet-EU-landen toepassen. In dat geval hoeft u de btw niet bij de aangifte ten invoer aan de Douane te betalen. Als u geen fiscaal vertegenwoordiger hebt, moet u de btw wel bij de aangifte ten invoer aan de Douane te betalen.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.